Agios Ioannis

Precies in het midden van Corfu, op 10 kilometer afstand van de hoofdstad Kerkyra, bevindt zich dit kleine dorpje, gelegen aan de doorgaande weg richting Paleokastritsa. Vanwege de centrale ligging, dus niet direct aan de zee, is het plaatsje niet heel toeristisch en heeft daarom haar oorspronkelijke karakter behouden wat het zo gezellig maakt. Op het knusse dorpsplein met een kleine muziekkapel is het in de zomer altijd een druk komen en gaan van de bewoners die daar de plaatselijke en wereldproblemen komen bespreken. Dat een Griek gemakkelijker praat met een goed glas in de hand, is op ruime afstand al duidelijk te horen. Overigens zijn toeristen bij Kostas Taverna meer dan welkom.

Vakantie vieren tussen de Grieken

Dit pittoreske dorpje herbergt een aantal taverna’s, een kaffeinion, een hotel, en een psystaria waar het lekker eten is voor weinig geld. Mocht je bij het beklimmen van de Pantokrator naar beneden storten of anderzins gewond raken, dan is er gelukkig ook een apotheek. Voor de noodzakelijke eerste levensbehoeften is er een supermarkt opgericht bij het enige stoplicht dat het dorpje rijk is. Denk hierbij niet aan de plaatselijke Albert Hein of Hoogvliet. De afmetingen van deze dorpsuper zijn niet groter dan die van een gemiddelde slaapkamer. Toch kan men er voor bijna alles terecht. De ruimte is dan ook tot aan de strot volgepakt met allerhande kruidenierswaren en levensmiddelen. Verscholen tussen enorme balen tabakswaren, snoep en andere impulsaankopen is zelfs nog ruimte gemaakt voor de vriendelijke eigenaresse wiens naam de winkel draagt, namelijk Anne of haar zus Katie. Zij zijn gaarne bereid te helpen bij de aanschaf en plaatsing van een telefoonkaart.
Wat een verblijf in dit Corfiotische dorpje extra cachet geeft is de aanwezigheid van de banketbakker. Je kunt elke vakantiedag goed beginnen met een frisse ochtendwandeling langs de doorgaande weg en dagelijks een heerlijk vers gebakken brood laten overhandigen door de bakkersvrouw.
In Agio Ioannis is een van de grootste waterparken van Corfu en wijde omtrek gevestigd. Aqualand is een zeer populair en druk bezocht waterparadijs. Dat maakt deze omgeving extra aantrekkelijk voor gezinnen met jonge kinderen. Het park ligt aan de doorgaande weg van Agios Ioannis.

Lekker centraal op Corfu

Agios Ioannis is – zoals de meeste dorpjes op Corfu – met slechts 300 permanente bewoners heel klein en autenthiek. De burgemeester draagt met trots een ambtsketen en wordt daarom zelfs door de dorpsjeugd met respect behandeld. De veldwachter is gewapend met een sabel en een strenge snor met gedraaide punten en kijkt vanonder borstelige wenkbrauwen met gezag de wereld in. Zo’n dorp is het.
In Agios Ioannis zul je je niet tot het ochtendgloren in een bruisend nachtleven kunnen storten. Een ideale stek dus voor mensen die van rust willen genieten. Omdat je hier letterlijk midden op het eiland zit, is het een perfecte uitvalsbasis voor avontuurlijk ingestelde vakantiegangers die het eiland in al zijn facetten willen ontdekken.
Allereerst zijn er aan de westkust van het eiland de bekende badplaatsen Ermones, PelekasGlyfada, Mirtiotissa en een handvol andere exotische stranden in de buurt. Alle stranden zijn met de auto bereikbaar in een minuutje of tien a een kwartier. Aan de oostkust, wat maar een paar minuten verder rijden is, bevinden zich evenveel schitterende stranden en baaien. Tevens vind je daar de bekende badplaatsen GouviaDassia, Ipsos en Barbati, waar je naar hartenlust kunt ‘stappen’.
Een kwartiertje achter het stuur en je bevindt je in het centrum van de hoofdstad van het eiland, genaamd Kerkyra (ook wel Corfu-stad). Erg leuk om deze bomvolle metropool te bezoeken met zijn duizenden kleine winkeltjes (alleen al 300 juweliers, dames!), restaurants, boetieks en toeristenshops.
Steek je de Troumbetapas over dan heb je de gelegenheid de noordkant te ontdekken, rijd je de berg in de breedte over dan ligt de hele oostkust op je te wachten.
Twintig minuten zuidwaarts en je bent bij Achillion, het paleis waar zelfs keizerin Sissi gelukkig was. Nog verder zuidelijk bevinden zich enkele – voornamelijk bij Britten – populaire badplaatsen. Kortom, genoeg te ontdekken en te genieten.

Wandelen op Corfu

Agio Ioannis ligt ingesloten door prachtig bergachtig wandelgebied en de uitgestrekte Ropavallei waar ook goed gefietst kan worden. Vooral in de bergen aan de westkant – bij het stoplicht omhoog – bevinden zich wandelgebieden waar je je urenlang in stilte loopt te vergapen aan de mooiste uitzichten.
Corfu Regio: Centraal Corfu

Scroll naar boven