Pelekas

Pelekas is een van de meest centraal gelegen plaatsen op Corfu. Het is op en tegen een bergwand aan de westkant van het eiland gebouwd en is perfect bewaard gebleven als afdruk van een ver verleden. Dit typisch Corfiotische dorp is niet te vergelijken met toeristische plaatsen als DassiaAcharaviPaleokastritsaGouvia en andere bekende kustplaatsen. Hier geen grote hotels, nachtclubs, karaokebars en andere tekenen van toerisme. Pelekas is niet veel veranderd in de jaren dat het toerisme op Corfu toenam. Pelekas is zichzelf gebleven.

Perfecte locatie op Corfu

Pelekas ligt op een hoogte van zo’n 200 meter en dit loopt op tot een hoogte van zo’n 250 meter. Het is een gelaagd opgebouwd dorp, met pittige hoogteverschillen. Vanzelfsprekend dat je vanaf verschillende plekken in het dorp spectaculaire vergezichten hebt. Zeker als je als je naar de Keizers Troon gaat, het hoog(s)tepunt van Pelekas, waar het binnenland van Corfu zich uitstrekt tot aan het vasteland van Griekenland en Albanië. Corfu Stad, Varypatades en Sinarades zijn enkele pareltjes op het groene laken dat speciaal voor bezoekers van dit mooie uitkijkpunt is ontrold.

Gezellig Pelekas

Als je de moeite neemt – en doe dat nou! – om eens een lekkere wandeling door Pelekas te maken, zul je versteld staan hoe het kan dat zulke prachtige dorpjes nog bestaan. Zeer oude kerkjes en huizen, smalle straatjes, oude winkeltjes en stokoude bewoners, je komt het er allemaal tegen. Het is allereerst een lust voor het oog, je geniet je suf in zulke plaatsjes. Ten tweede, niet heel onbelangrijk, je komt er helemaal tot rust. Hier geen langsrazend verkeer, overvolle straten, kabaal en stress. Kijk gewoon hoe de bewoners van dit dorpje bewegen en volg hun voorbeeld. Rustig aan maar, morgen is er weer een dag. Je bent nu op vakantie op Corfu, vergeet dat niet!
Toch is er genoeg te beleven in Pelekas, maak je geen zorgen. Er zijn een aantal gezellige bars en taverna’s, een paar terrasjes waar je heerlijk in het zonnetje kunt zitten genieten van een hapje en een drankje en enkele leuke tenten waar vaak live muziek gespeeld wordt. Verder natuurlijk de toeristenshops, een bakker en een slager, de plaatselijke supermarkt en noem maar op, dus je komt echt wel aan je trekken.

Strandvakantie Corfu

Maar je bent natuurlijk niet alleen naar Corfu gekomen om rond te hangen in Pelekas. Het strand van Pelekas is dan een mooie escape. Toegegeven, het is een pittig stukje afdalen alvorens je je handdoekje op het warme zand van Pelekas Beach uitrolt, maar dan heb je wel wat. Prachtig helder water, lekker koel ook want aan de westkust van Corfu, leuke strandtenten, bars en eetgelegenheden en genoeg vermaak zoals je dat kunt verwachten aan een Corfu strand.
Nu hebben we het over het strand van Pelekas, maar je kunt ook naar Kontogialos gaan natuurlijk. Ook een prachtig strandje, wat kleinschaliger, maar niet minder fraai. Het zelfde geldt voor de omliggende stranden van Glyfada, Gialiskari Beach, het iets verderop gelegen strand van Agios Gordios of het iets noordelijker gelegen strand van Ermones. Je hebt het voor het uitzoeken als je op vakantie bent in pelekas.

Lekker centraal

Omdat je in het midden van Corfu bent, is het heel gemakkelijk om er op uit te trekken, en dat raden wij ook zeker aan. Corfu is te mooi om niet te ontdekken. Natuurlijk trek je een dag uit om naar de metropool van het eiland, Corfu Stad, te gaan. Totaal anders dan de rust en eenvoud van Pelekas, maar bij wijze van afwisseling een must do tijdens je vakantie. Maar het zuiden lonkt ook, met Chalikounas Beach en het achterliggende Korission Lake. Of misschien wil je de prachtige stranden van Paleokastritsa stuk voor stuk bezoeken? Naar de Pantokrator, het verlaten dorp Perithia of een prachtige rit langs de noorkust van Corfu. Het kan allemaal vanauit Pelekas.

Scroll naar boven