Roda

Zo kan je leven ineens veranderen. Ben je groot gebracht als visser en uitermate tevreden met je bestaan en het volgende moment ben je ineens uitbater van appartementen, studio’s of een hotel op een van Griekenlands populairste vakantie eilanden genaamd Corfu.

Groot hotel op Corfu

Dit is veel families in Roda, een voormalig vissersdorpje in het noorden van Corfu in de zeventiger jaren overkomen. Het ene moment nam Pa de oudste zoon nog mee in zijn eenvoudige vissersbootje om hem de eerste beginselen van het edele vissersberoep bij te brengen, terwijl moeders aan de wal ondeugdelijke netten zat te boeten en haar overige kroost zich veilig en onbekommerd aan haar rokken vasthield. Niets aan de hand, zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd blijven. Dacht men toen nog.
Maar in die vroege jaren zeventig keek men ineens raar op toen er met bulldozers, grote kranen en ander zwaar materieel een reusachtig gebouw met veel beton, glas en staal aan de harde bonkige grond werd onttrokken. Na maanden van veel lawaai, stank en stof werd uiteindelijk door een statige man in een krijtstreepjes pak – een heel ongebruikelijk outfit in Roda – een groot bord in de tuin geplant. Toen men ging kijken vond men daar in grote letters de naam Roda Beach Hotel. Eenmaal van de eerste schrik en verbazing bekomen, hebben de knoestige vissers en hun nazaten eens hartelijk gelachen om zoveel domheid en gingen toen weer snel verder met het sorteren van hun vangst. Een hotel? Dat kennen wij hier helemaal niet! Vissen is onze traditie, daar zit handel in, kom nou.

Van visboer tot appartement eigenaar

Tot de betonnen kolos begon vol te lopen met dolenthousiaste toeristen, die niet wisten hoe snel ze voor volgend jaar opnieuw hun vakantie moesten boeken op dit wonderschone Griekse eilandje in de Ionische zee. Ook waren deze bleke mensen, ook wel buitenlanders genoemd, allemaal op zoek naar restaurantjes en bars om de pakken geld, die ze bij zich droegen in leren opbergtasjes, kwistig uit te geven. Toen ook nog eens buurman Spyros, die zijn visserijbedrijf met boten en netten en al aan een bouwondernemer verkocht had, in een grote luxe auto aan kwam rijden met een brede glimlach die bijna aan het zicht onttrokken werd door een grote sigaar, ja toen begon het ineens te stormen tijdens de avondlijke uren in de plaatselijke koffiehuisjes. Alleen oud collega en vriend Spyros was er niet want die was weer een nieuwe auto aan het uitzoeken, maar verder was iedereen er om eens te bepraten wat de mogelijkheden waren tot omscholing.
De rest is bekend. De een na de ander gaf de visserij op en liet een appartementencomplex dan wel een hotel dan wel een restaurant bouwen. En zo werd Roda van een schuchter enigzins wereldvreemd vissersdorpje aan de kust van noord Corfu getransformeerd tot een van de populairste badplaatsen van de Griekse eilanden.

Populaire stranden op Corfu

Toch is het dorpje zijn oorspronkelijke karakter niet verloren! Heel veel aan het lange kiezelzandstrand waarover Roda zich uitstrekt, herinnert nog aan de tijd dat een inkomen met zware arbeid en veel krachtsinspanningen aan de zee werd onttrokken. Het haventje wordt nog steeds gebruikt door de vissers als overslag en doet een aantal malen per week nog dienst om toeristen over te varen naar Erikoussa, een klein eilandje voor de noordkust van Corfu. Een mooi boottochtje van ruim een uur, om daar te zien dat de visserij nog steeds een belangrijke bron van inkomsten is voor veel Grieken. Vanaf dit pittoreske eilandje is het overigens mogelijk de oversteek te wagen naar de andere Diapontia eilanden Othoni en Mathraki. Zeer zeker de moeite waard, maar niet vergeten zonnebrand en een pet mee te nemen.
Heb je niks met boten of het bezoeken van andere eilanden dan dat waarop je je bevindt, dan is er toch een hoop te genieten hoor. Roda heeft een lang zand/kiezel strand ideaal geschikt voor zelfs de allerkleinsten. Je kunt zo diep het water in lopen dat je soms denkt: laat ik even naar Erikkousa lopen. Dat gaat niet lukken, maar het is een geruststellende gedachte dat zeer korte vakantiegangers – wat kinderen toch meestal zijn – hier alle ruimte hebben om te spelen en te spetteren.

Uitgaan in Corfu

Roda zou geen Griekse badplaats zijn als je er niet een hele rits knusse restaurantjes, souvenirshops,reisburootjes, verhuurbedrijfjes, juweliers, bars en andere gelegenheden zou vinden waar je je portemonnee kunt trekken. Het gezellige centrum van Roda ligt op een steenworp afstand van het strand en de zee, waardoor het eigenlijk geen centrum is. Maar het is er wel lekker luieren en kuieren in de zonovergoten straten. Op een terrasje plaatsnemen achter een goed glas bier en langzaam de zon zien veranderen in een prachtig rode voetbal is misschien nog wel mooier. Stap ook eens in een van de vele zijstraatjes, die weliswaar niet veel toeristen lijken te trekken, maar niets van hun oorsprong hebben ingeboet. Zomaar loop je daar heel rustig te stappen tussen oude huisjes en dito bewoners, die je misschien enigzins wantrouwend zullen gadeslaan maar wel vriendelijk zullen begroeten.

Wandelparadijs Corfu

De noordelijke kant van Corfu staat bekend om zijn prachtige wandelgebied en Roda vormt daar geen uitzondering op. Enig verschil met buurdorpen Sidari en Acharavi is dat de omgeving hier redelijk vlak is. Niet zo vlak als in Nederland natuurlijk, maar je hoeft niet te investeren in allerlei smeerseltjes en zalfjes om je vlammende kuiten na een pittige wandeling tot bedaren te brengen. Veel bosrijk gebied (als je vroeger geen visser was dan verdiende je je brood in de landbouw), veel stille strandjes naarmate je westwaarts trekt, kortom veel lichaamsbeweging op dit schitterende stukje Grieks eiland.
Wil je Roda eens vanaf de zee bekijken, huur dan een bootje en ontdek de hele noordkust van Corfu! Ondanks dat Corfu heel toeristisch is, zijn er nog honderden verlaten stranden en baaien die vanaf land niet of nauwelijks te bereiken zijn. Ook in de omgeving van Roda vind je deze maagdelijke palmenstrandjes met Bounty taferelen. Om bij zo’n strand je bootje te ankeren en overboord te plonzen, dat was vroeger alleen Columbus en andere grote ontdekkingsreizigers vergund. Ervaar dat speciale gevoel en bemerk na je vakantie dat je ontdekkingslust en je zelfrespect met sprongen vooruitgegaan zijn. Een Corfu vakantie: goed voor u!
Voor de voetballers onder ons: Roda heeft met de plaatselijke voetbaltrots uit Kerkrade niets te maken!

Scroll naar boven