Je bekijkt nu Erikoussa

Erikoussa

corfu_erikoussa_02
corfu_erikoussa_03
corfu_erikoussa_04
corfu_erikoussa_01
corfu_erikoussa_05
corfu_erikoussa_10
corfu_erikoussa_06
corfu_erikoussa_08
corfu_erikoussa_09
corfu_erikoussa_07
corfu_erikoussa_14
corfu_erikoussa_11
corfu_erikoussa_12
corfu_erikoussa_13
corfu_erikoussa_15
corfu_erikoussa_20
corfu_erikoussa_16
corfu_erikoussa_19
corfu_erikoussa_18
corfu_erikoussa_17
corfu_erikoussa_22
corfu_erikoussa_23
corfu_erikoussa_21
previous arrow
next arrow
corfu_erikoussa_02
corfu_erikoussa_03
corfu_erikoussa_04
corfu_erikoussa_01
corfu_erikoussa_05
corfu_erikoussa_10
corfu_erikoussa_06
corfu_erikoussa_08
corfu_erikoussa_09
corfu_erikoussa_07
corfu_erikoussa_14
corfu_erikoussa_11
corfu_erikoussa_12
corfu_erikoussa_13
corfu_erikoussa_15
corfu_erikoussa_20
corfu_erikoussa_16
corfu_erikoussa_19
corfu_erikoussa_18
corfu_erikoussa_17
corfu_erikoussa_22
corfu_erikoussa_23
corfu_erikoussa_21
previous arrow
next arrow

De regelmatige bezoeker van Green Island heeft ongetwijfeld begrepen dat het zonde is om alleen maar op het strand te liggen tijdens je vakantie op Corfu. Onze boodschap is inderdaad: ga Corfu ontdekken als je op het eiland bent! Dat hoeft natuurlijk niet aan een stuk door, je bent hier allereerst voor je rust. Maar dit prettige Griekse eilandje heeft zoveel te bieden dat je het aan jezelf verplicht bent om er zo nu en dan op uit te gaan.

Buureiland van Corfu

Ook de buureilanden van Corfu zijn de moeite van het ontdekken waard. Heel bekend zijn natuurlijk Vidos, vlakbij Corfu Stad gelegen, en de zuidelijk gelegen eilanden Paxos en Antipaxos. Minder bekend, en dus veel rustiger, zijn de Diapontia eilanden, gelegen aan de noordwest kant van Corfu. Als je je ontdekkingstocht eens wilt combineren met een boottocht, ga dan eens naar Erikoussa, het eerste van de drie eilandjes vanaf Corfu Stad gezien.
Erikoussa is met een oppervlakte van vijf kilometer piepklein, maar is wel een heerlijke bezienswaardigheid. Met slechts enkele kleine dorpjes, waarvan Porto met zijn haven de belangrijkste is, is het een oase van rust. Dat is ook wat als eerste genoemd wordt als bezoekers hun gevoel van het eiland omschrijven: het gaat er allemaal heel relaxt aan toe. Verwacht hier dus geen grote-stad-taferelen, razend verkeer en uitbundig vertier in alle soorten en maten. Op Erikoussa is het rustig en kalm. En dat wil het handjevol bewoners graag zo houden.

Wat doen op Erikoussa

Vanwege de geringe omvang van het eiland is het mogelijk het eiland te voet aan een nader onderzoek te onderwerpen. De afstanden zijn te overzien en als je een omtrekkende beweging maakt over het eiland, kom je verschillende leuke stranden tegen. Natuurlijk kan je gelijk na het afstappen van de boot aan het strand van Porto gaan zitten. Daar houd je het best een dag uit, echt wel. Maar als het alleen gaat om het strand, dan kan je net zo goed op Corfu blijven. Wil je wat meer van het eiland Erikoussa zien en ook de andere stranden ontdekken dan ga je lekker aan de wandel.
Wat opvalt is dat de huizen lukraak gebouwd zijn. Bijna nergens kom je grote concentraties huizen tegen. De oorzaak ligt natuurlijk in het verleden. Feit is dat veel Grieken die op het eiland woonden, tijdens de vorige eeuw geëmigreerd zijn – voornamelijk naar Amerika – en hun eiland in de zomer bezoeken om daar vakantie te vieren.
Vanzelfsprekend dus dat je er geen Aldi of Lidl tegen komt, daarvoor herbergt Erikoussa te weinig mensen. Ook vind je er niet op elke straathoek, voor zover die er zijn, een horecagelegenheid. Er zijn wel degelijk mogelijkheden om een blikje bier te kopen en ook kan je op enkele van de terrassen die je tegen komt heerlijk zitten bijkomen van weer een stressvol jaar, maar verwacht geen aanbod als in Corfu Stad om maar een zijstraat te noemen.

Mooie bootreis langs Corfu

Er is slechts een manier om Erikoussa te bezoeken: per boot. Of je moet heel erg van zwemmen houden. Voor het overgrote deel van de bezoekers van Corfu is een overtocht het best te doen over water. Er zijn verschillende opstapmogelijkheden. Schrijver dezes heeft vanwege de centrale ligging gekozen voor de ferry Alexandros, die vanuit de haven aan Corfu Stad vier keer per week vertrekt. Op dindsdag, donderdag en vrijdag gaan de trossen om zeven uur in de ochtend los, op zondag mag je twee uur langer in je mandje blijven liggen.
De reis duurt niet langer dan twee uur en een kwartier, daarna stap je op de pier van Erikoussa. Het is een prachtige tocht langs de oostkust van Corfu, langs schilderachtige kustplaatsen als Dassia, Ipsos, Barbati, Nissaki, Kouloura en Kassiopi. Aan de noordkant passeer je Acharavi, Roda en Sidari, al is de afstand dan wat groter dan wanneer je tussen Corfu en Albanië vaart. Op de terugweg heb je mooi de kans het geheimzinnige Albanië op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit alles vaak onder begeleiding van driftig dartelende dolfijnen, die op dit gedeelte van de Ionische Zee vaak even komen buurten. Hieronder kan je een kleine foto-impressie van de bootreis naar Erikoussa bekijken.
Nadeel van deze reis is wel de korte periode die je hebt om het eiland te bezichtigen. Nadat de Alexandros zijn rondje langs de andere Diapontia eilanden Mathraki en Othoni heeft gemaakt, komt hij weer terug om passagiers voor Corfu op te pikken. Je hebt dus minder dan vier uur om door te brengen op Erikoussa. Wil je meer zien van het eiland dan is het aan te raden om er een overnachtig tegenaan te gooien in het enige hotel dat Erikoussa rijk is. Wel van tevoren boeken, want dit hotel zit vaak tot de nok aan toe vol. Wil je er niet meer dan een dag door brengen maar vind je vier uurtjes te weinig, dan kan je het beste vanuit Roda, Sidari of Agios Stephanos opstappen. Hoe dan ook, een goede reis naar Erikoussa!

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.