Ezel Opvang

corfu_donkey_03
corfu_donkey_01
corfu_donkey_02
corfu_donkey_04
corfu_donkey_06
corfu_donkey_08
corfu_donkey_07
corfu_donkey_05
corfu_donkey_09
corfu_donkey_12
corfu_donkey_10
corfu_donkey_11
corfu_donkey_13
corfu_donkey_16
corfu_donkey_15
corfu_donkey_14
previous arrow
next arrow
corfu_donkey_03
corfu_donkey_01
corfu_donkey_02
corfu_donkey_04
corfu_donkey_06
corfu_donkey_08
corfu_donkey_07
corfu_donkey_05
corfu_donkey_09
corfu_donkey_12
corfu_donkey_10
corfu_donkey_11
corfu_donkey_13
corfu_donkey_16
corfu_donkey_15
corfu_donkey_14
previous arrow
next arrow

Het begon met een ezeltje in januari 2004. Hope was de eerste, Dusty de tweede. Daarna zouden er nog vele volgen. Inmiddels zijn er meer dan 400 ezels opgevangen bij Corfu Donkey Rescue.
De doelstelling is:

  • oude ezels laten genieten van hun levensavond
  • zieke ezels de tijd geven om te genezen
  • gewonde ezels een kans op herstel gunnen
  • mishandelde ezels vertrouwen en hoop geven
  • verstoten ezels een gevoel van geborgenheid geven

Wij hebben hulp nodig

Met hulp van sponsors, maar ook van bezoekers, kunnen de medewerkers van de Corfu Donkey Rescue er effectief voor zorgen dat het dodentransport voor ezels gestopt wordt. Nog steeds worden (afgedankte) ezels op transport naar Italië gezet om daar te worden geslacht.
De ezelopvang is opgericht door Judy Quinn, een Engelse vrouw die enkele jaren geleden op Corfu is komen wonen. Geraakt door de schrijnende omstandigheden waarin veel verstoten of afgedankte ezels zich bevonden, besloot zij haar leven in het teken van deze arme dieren te zetten. Met succes, maar alle hulp is daarbij welkom.

Over de ezels op Corfu

De eerste ezel op Corfu dateert van om en nabij 1800, toen deze vanaf Malta verscheept werd. Daarna werden ezels geïmporteerd vanaf het vasteland van Griekenland, Albanië, Cyprus en andere oosteuropese landen. Meestal werden ze ingezet als transportmiddel voor mensen, gebruikt bij het bewerken van het land en de oogst van de olijven. De ezels werden niet ontzien, ondanks hun kleine omvang. Ze kregen wel het werk van een paard te doen, maar hadden daar eigenlijk de bouw en kracht niet voor. Kwam bij dat er aan onderhoud van het gewilde transportmiddel niet veel gedaan werd. Een bezoekje aan de veterinair arts zat er niet in, dus onderhoud van het gebit en de voeten kwam zelden voor. Ook het traditionele op Corfu veel gebruikte zadel (Samara) is niet ontwikkeld maar wel gebruikt voor ezels, wat veel schade veroorzaakt aan het dier.
Tegenwoordig wordt de ezel steeds minder ingezet, noch op Corfu, noch in heel Griekenland. Gelukig, zou je zeggen, maar nu worden veel ezels dus verscheept naar Italië om daar triest en troosteloos te eindigen in de vleesindustrie. De Corfu Donkey Rescue maakt zich al jaren hard om hier een eind aan te maken. Zij is de mening toegedaan dat deze vriendelijke en onderdanige dieren meer verdienen voor hun jarenlange gezwoeg. Daarom beijvert deze organisatie zich ervoor om de dieren een rustige oude dag te bezorgen, in aangename omstandigheden. Ook worden hun wonden en blessures verzorgd en staat dagelijks hun bordje eten klaar.
Al met al heeft Corfu Donkey Rescue veel problemen moeten overwinnen. Met de autoriteiten is de nodige onwil geslecht, net als klachten van buren en officiële instanties, die allen vreemd aankijken tegen deze dierenliefde. Bovendien is voor de opvang veel geld nodig. Tegen de stroom in gloort er inmiddels licht aan de horizon. Er is een mooi nieuw terrein met moderne faciliteiten in gebruik genomen.
Door donaties en sponsors kon een mooi stuk land aangekocht worden met daarop een grote American Barn stal en ruimtes om de ezels onderdak te geven. Daarmee is de nood nog niet over, nog steeds is veel ruimte nodig voor opslag, een voedingsruimte en een hooischuur. Kom daarom tijdens je vakantie op Corfu een keer gezellig langs, zie het goede werk dat gedaan wordt voor deze aardige dieren en help helpen. Het complex ligt in een prachtige omgeving centraal op Corfu. Het is echt een prachtplek om een paar uur in vrede en rust met een stel aardige ezels door te brengen. De kinderen zullen het prachtig vinden!

Hoe Corfu Ezelopvang te vinden

De ezelopvang kan alleen bereikt worden vanaf de weg die tussen Paleokastritsa en Corfu-stad loopt.
Komende vanaf de kant van Corfu-stad: Als je richting Paleokastritsa rijdt, zie je plusminus 2 kilometer voor Doukades een Villa Alexandra aan je rechterhand. Gelijk na de Villa ga je rechtsaf (als je een bord Liapades/Giannades ziet, ben je al te ver). Volg die macadamweg en ga de tweede zandweg aan de linkerkant in. Bij een klein oranje huisje ga je rechtsaf, aan het eind van dat weggetje vind je de ezelopvang!
Komende vanaf de kant van Paleokastritsa richting Corfu-stad: Plusminus 2 kilometer na een BP-station in Doukades, na een flinke S-bocht, zie je aan je linkerhand een Villa Alexandra. Ga voor de Villa naar links. Volg die macadamweg en ga de tweede zandweg aan de linkerkant in. Bij een klein oranje huisje ga je rechtsaf, aan het eind van dat weggetje vind je de ezelopvang!

1 gedachte over “Ezel Opvang”

  1. Pingback: Sightseeing – Green Island Corfu

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven