Vidos Island

vidos_corfu_02
vidos_corfu_01
vidos_corfu_03
vidos_corfu_05
vidos_corfu_04
vidos_corfu_07
vidos_corfu_10
vidos_corfu_08
vidos_corfu_06
vidos_corfu_09
vidos_corfu_14
vidos_corfu_15
vidos_corfu_13
vidos_corfu_11
vidos_corfu_12
vidos_corfu_20
vidos_corfu_19
vidos_corfu_16
vidos_corfu_18
vidos_corfu_17
vidos_corfu_23
vidos_corfu_25
vidos_corfu_24
vidos_corfu_21
vidos_corfu_22
previous arrow
next arrow
vidos_corfu_02
vidos_corfu_01
vidos_corfu_03
vidos_corfu_05
vidos_corfu_04
vidos_corfu_07
vidos_corfu_10
vidos_corfu_08
vidos_corfu_06
vidos_corfu_09
vidos_corfu_14
vidos_corfu_15
vidos_corfu_13
vidos_corfu_11
vidos_corfu_12
vidos_corfu_20
vidos_corfu_19
vidos_corfu_16
vidos_corfu_18
vidos_corfu_17
vidos_corfu_23
vidos_corfu_25
vidos_corfu_24
vidos_corfu_21
vidos_corfu_22
previous arrow
next arrow

Corfu is zonder twijfel een van de mooiste Griekse eilanden. Niet alleen vanwege het zonnige weer en de fijne stranden, is Corfu populair bij miljoenen vakantiegangers. Het eiland herbergt een uitbundige en gevarieerde flora en fauna, wat voor veel bezoekers minstens zo belangrijk is als voornoemde kwaliteiten.
Heb je tijdens je vakantie toch niet genoeg aan Corfu om te ontdekken, ga dan eilandhoppen in de omgeving van Corfu! Met de Diapontia eilanden Mathraki, Othoni en Erikousa, aan de noordwestkust van Corfu, ben je al enkele dagen zoet. Heb je een lange vakantie dan zijn de iets meer zuidelijk gelegen eilanden Paxos en Antipaxos zeker een must. Maar waarom veel moeite doen als een van de meest schilderachtige Griekse eilanden op tien minuten varen van Corfu ligt?

Corfu’s buureiland Vidos

Vidos is een heel bijzonder Grieks eilandje. Het is net Corfu in het klein. Het is voorzien van prachtige stranden en is overdekt met een weelderige begroeiïng, alleen zijn er geen bergen te vinden. Darvoor is het te klein, met een kilometer lengte en pakbeet 800 meter breedte. Op een enkel vals plat na is het eiland vlak en dus prima wandelgebied. Sinds de jaren negentig is het beschermd natuurgebied, waar je behalve ongerepte natuur, veel wild tegen komt. Maak je geen zorgen, geen beren, leeuwen en tijgers, maar konijnen, fazanten, geiten en andere dieren die je bij de poelier in de vitrine vindt. Hier loopt alles gezellig tussen de vele menselijke bezoekers door, wat een wandeling erg leuk maakt.
Je kunt het hele eiland in de rondte lopen, wat je in pakbeet een uur kunt doen. Maar dat is geen goed idee. Je bent op vakantie, weet je nog? Eenmaal thuis in Nederland kan je weer lekker stressen en haasten, maar neem op Vidos eens de tijd om rustig om je heen te kijken naar al het moois dat er geboden wordt. Want mooi is het.

Vidos’ rijke historie

Het eiland heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Corfu. De Venetianen besloten dat het eiland mooi dienst kon doen als Alcatraz en plaatsten daar het uitschot dat zich aan het gezag wenste te onttrekken. De Turken, toen nog Ottomanen genoemd, zagen in Vidos de perfecte uitvalsbasis om Corfu in te nemen. Geprobeerd hebben ze het regelmatig, maar dankzij de inspanningen van Sint Spyridon is dat echter nooit gelukt. Dit tot grote vreugde van de Corfioten, maar dat terzijde.
De Britten maakten er in de 19de eeuw weer een gevangenis van. Restanten daarvan zijn nog op het eiland te bewonderen. Aan het begin van de 20ste eeuw werden op Vidos zieke en gewonde Servische soldaten behandeld, voornamelijk om epidemieën te voorkomen. Meer dan 1200 soldaten vonden daar hun einde en voor deze groep werd een groot mausoleum gebouwd. Tot op de dag van vandaag is dit een grote trekpleister voor toeristen, waaronder veel Servische. Het indrukwekkende gebouw bevat gedenktegels voor alle 1232 soldaten.

Goedkoop eilandhoppen

Voor de prijs van de overtocht hoef je het niet te laten om Vidos te bezoeken. Voor een schamele twee euro koop je een retourtje naar dit wonderlijke buureiland van Corfu. Vanuit de oude haven, tegenover de BP-pomp vaart gedurende de hele dag op de hele uren een bootje naar Vidos. Op de halve uren kan je weer terug.
Bij aankomst in het kleine haventje moet je je niet laten verleiden om direct naar het aangrenzende restaurant te gaan. De kans dat je daar de rest van de dag op het schitterend gelegen terras blijft zitten, vergezeld door konijnen en fazanten, is te groot. Beter is het om rechtsaf te slaan en een omtrekkende beweging maken. Terwijl de heerlijke geur van dennenaalden zich in je neusgaten dringt, geniet je van de overweldigende stilte in de ongerepte bossen, soms doorbroken door het lage bassen van een vertrekkende oceaanreus. Je vindt onderweg de mooiste stille strandjes en prachtige zichten op het vasteland van Griekenland en de oostkust van Corfu. Neem gerust je zwemspullen en snorkel mee, zie het maar als een dagje naar het strand.
Als je eenmaal rond bent, wacht de beloning. Neem lekker plaats op het terras van O Menios, het enige restaurant op Vidos. Geniet, behalve van een prima maaltijd, van het prachtige uitzicht op Corfu Stad, veilig gelegen tussen het Oude en het Nieuwe Fort. Je hoeft niet bang te zijn dat je de boot mist, je kunt hem aan zien komen en dan heb je nog ruim de tijd om een afzakkertje of toetje te nemen. Nog beter is het misschien wel om je boot te missen. Dan blijf je gewoon nog een uurtje extra plakken. Je kunt tot diep in de nacht nog terug naar Corfu.
Vergeet niet de konijnen en fazanten zo nu en dan een hapje te geven.

Scroll naar boven