Oude Fort

corfu_oudefort_03
corfu_oudefort_04
corfu_oudefort_02
corfu_oudefort_01
corfu_oudefort_05
corfu_oudefort_06
corfu_oudefort_10
corfu_oudefort_09
corfu_oudefort_08
corfu_oudefort_07
corfu_oudefort_13
corfu_oudefort_11
corfu_oudefort_15
corfu_oudefort_14
corfu_oudefort_12
corfu_oudefort_17
corfu_oudefort_18
corfu_oudefort_16
corfu_oudefort_19
corfu_oudefort_20
corfu_oudefort_21
corfu_oudefort_22
corfu_oudefort_23
previous arrow
next arrow
corfu_oudefort_03
corfu_oudefort_04
corfu_oudefort_02
corfu_oudefort_01
corfu_oudefort_05
corfu_oudefort_06
corfu_oudefort_10
corfu_oudefort_09
corfu_oudefort_08
corfu_oudefort_07
corfu_oudefort_13
corfu_oudefort_11
corfu_oudefort_15
corfu_oudefort_14
corfu_oudefort_12
corfu_oudefort_17
corfu_oudefort_18
corfu_oudefort_16
corfu_oudefort_19
corfu_oudefort_20
corfu_oudefort_21
corfu_oudefort_22
corfu_oudefort_23
previous arrow
next arrow

Kerkyra – Corfu

Omdat het in de 15e eeuw niet altijd pais en vree was in de landen rond de Middellandse Zee, vonden de Venetianen, die toen de baas op Corfu waren, het noodzakelijk om reeds lang van tevoren op de hoogte te zijn van de plannen van vijandig gezinde buurnatiën. Het was niet denkbeeldig dat de Moren het weer eens op de heupen kregen, maar het konden ook zomaar bloeddorstige piraten zijn die de eilanden in deze contreien onveilig maakten. Ook andere landen zijn door de eeuwen heen altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in Corfu. Tot op de dag van vandaag overigens, maar nu meer als vakantiebestemming. Toen was de interesse meer van strategisch aard.
Omdat de ontwikkeling van satellieten in die tijd nog in de kinderschoenen stond, werd besloten tot een versterkt gebouw op grote hoogte ten einde de omringende zee te kunnen afspeuren. Dus werd er een Byzantijns kasteel aan gegeven en men bouwde het Oude Fort, of Paleo Frourio. op een hoogte die genoeg uitzicht bood over de Ionische Zee. Vijandelijke schepen had men snel genoeg in de gaten om noodzakelijke voorbereidingen te treffen.
Eenzelfde uitkijkpost is overigens ook op de westkust van Corfu gebouwd, namelijk Angelokastro. Met rooksignalen en langeafstandlopers konden de beide bolwerken contact met elkaar onderhouden. Voor de jongere lezertjes: mobiele telefoons en internet bestonden toentertijd nog niet.

Corfu vanuit de verte

Hoe dan ook, de schepen die wel eens vanuit het zuiden aan de horizon verschenen, konden het hoog gelegen kolossale fort van grote afstand al zien. Nu nog is het zo’n beetje het eerste wat je ziet als je met de ferry Corfu nadert. Toen had de klont beton zo’n imposant voorkomen en beangstigend effect dat menig bezetter in spe direct rechtsomkeert maakte.
Het schiereiland waarop het fort werd gebouwd, werd losgemaakt van de rest van het eiland door er een brede geul omheen te graven. Een verplaatsbare houten brug verbond het fort met de rest van Corfu. Op deze manier konden de wachters gevoed worden, want er wilde maar weinig groeien op de betonnen puist.

Modern Corfu

Dat vonden de latere bezetters van Corfu, de Britten, maar niets en begin 19e eeuw ging de houten brug in het vuur en werd er weer een permanente verbinding met het vasteland van Corfu gemaakt. Deze brug, vrij hoog gelegen boven het water, biedt aan weerszijden een mooi uitzicht over het water naar oostelijk Corfu. Ben je de brug over dan vind je aan beide zijden van een groot portaal twee toonzalen. Beide herbergen een gedeelte van een grote collectie Byzantijnse voorwerpen die op Corfu zijn achtergebleven in de loop der eeuwen. De moeite waard om eens te bekijken, echt waar.
Iets verderop, aan de voet van het fort, bevindt zich onder andere de Openbare Bibliotheek van Corfu. Ook een muziekschool vindt daar onderdak. Met een beetje mazzel zijn ze net aan het oefenen en staat een van de ramen open. Ik heb het genoegen mogen smaken een prachtige versie van de muziek van The Godfather te mogen aanhoren. Mijn luid applaus werd met enige verbazing aangehoord, maar ik werd door de muzikanten beleefd buigend bedankt.

Corfu aan de top

Ben je de wat modernere gebouwen eenmaal gepasseerd dan begint toch echt de klim naar boven, naar het enorm grote kruis aan de top. Als je tenminste eens wilt zien wat de wachters in de voorbije eeuwen zagen tijdens hun werk. Het kost je wel een kwartiertje a twintig minuten stevig klimmen en klauteren door schimmige gangen en steile uitgesleten trappen, maar het is genieten geblazen als je eenmaal boven bent. Je kuiten staan misschien even in brand, maar je hebt daar alle tijd om te recupereren. Rust even uit in de schaduw van de Citadella, het op de top gelegen opslaghuisje en maak daarna je ronde langs de eeuwenoude vestingmuren.
Geniet van een fantastisch uitzicht over Corfu Stad, met de hele Esplanade onder je. Maar ook de Ionische Zee, de haven van Corfu en de baai van Garitsa liggen aan je voeten. Net als de soms extreem dure jachten van the Rich & Famous. Als aardbei op de slagroom zie je ook het Nieuwe Fort liggen, wat overigens alleen nieuwer, maar zeker niet nieuw meer is.

Cultuur tijdens je vakantie

Aan de westkant van het fort moet je zeker even kijken bij the Tempel van Saint George. Dit opvallende gebouw, wat vanaf Garitsa schitterend afsteekt aan de voet van het fort, wordt vandaag de dag nog regelmatig gebruikt voor concerten, muziekfestivals en andere culturele zaken. Ondergetekende was er bij toen Eric Burdon and the Animals er optraden en het plein voor de tempel was gevuld met enthousiaste muziekliefhebbers. De Byzantijnen, die ook dit gebouw aan de rotsige grond onttrokken hebben met het doel er een zeer heilig gebouw van te maken, draaiden zich ongetwijfeld om in hun graven toen House of the Rising Sun met veel gejuich ontvangen werd.

1 gedachte over “Oude Fort”

  1. Pingback: Sightseeing – Green Island Corfu

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven