Achilleion

corfu_achillion_02
corfu_achillion_03
corfu_achillion_04
corfu_achillion_01
corfu_achillion_05
corfu_achillion_08
corfu_achillion_06
corfu_achillion_07
corfu_achillion_12
corfu_achillion_10
corfu_achillion_11
corfu_achillion_09
corfu_achillion_16
corfu_achillion_15
corfu_achillion_13
corfu_achillion_14
corfu_achillion_17
corfu_achillion_18
corfu_achillion_19
corfu_achillion_20
corfu_achillion_21
corfu_achillion_22
previous arrow
next arrow
corfu_achillion_02
corfu_achillion_03
corfu_achillion_04
corfu_achillion_01
corfu_achillion_05
corfu_achillion_08
corfu_achillion_06
corfu_achillion_07
corfu_achillion_12
corfu_achillion_10
corfu_achillion_11
corfu_achillion_09
corfu_achillion_16
corfu_achillion_15
corfu_achillion_13
corfu_achillion_14
corfu_achillion_17
corfu_achillion_18
corfu_achillion_19
corfu_achillion_20
corfu_achillion_21
corfu_achillion_22
previous arrow
next arrow

Gastouri – Corfu

Achillion is vanwege haar wereldberoemde bewoonster en eigenaresse van dit mooie paleis een van de grote trekpleisters van Corfu. Haar naam? Elisabeth Amalie Eugenie, prinses van Beieren en dankzij haar huwelijk later ook nog eens keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Dankzij Romy Schneider is zij beter bekend als Sissi.
Deze druk bereisde dame overkwam wat veel bezoekers van Corfu tot op heden overkomt: ze werd verliefd op het eiland. Zo verliefd was ze op het Groene Eiland dat ze haar echtgenoot Franz Joseph eens lief aankeek, waarna hij bereid was een paar miljoen gouden franken aan de staatskas te onttrekken en zijn lieftallige vrouw het Achillion kon laten bouwen. Tja, met zoveel titels en bijbehorend inkomen kon het jonge stel zich dat wel veroorloven.
Er werd een beroemde Italiaanse architect genaamd Carito in de arm genomen, die bij zijn opdracht de boodschap mee kreeg dat hij niet op een kwartje hoefde te kijken. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Uit alle hoeken en gaten van Italië en Griekenland werden kunstenaars opgetrommeld om er wat moois van te maken. En dat is gelukt!

Cultuur op Corfu

Zowel het paleis als de prachtig gesitueerde tuin met fabelachtig uitzicht over de stad Kerkyra, het omringende platteland en de Ionische Zee, werd buitensporig gedecoreerd met veelal beelden van Italiaanse makelij. Het bekendste beeld is ongetwijfeld dat van de stervende Achilles, Sissi’s mythologische held. Het beeld is inderdaad van grote schoonheid (al mag er wel eens een Kärcher overheen) en laat een smartelijk kijkende Achilles zien, die probeert de dodelijke pijl uit zijn hiel te trekken. Volgens de kenners, het vrouwelijke geslacht dus, heeft hij overigens een lekker kontje, onze Achilles.
Een van de latere eigenaren, die sterven maar niets vond, heeft in reusachtige afmetingen een wat meer heldhaftige en stoere pose van een onverschrokken Achilles laten bikken en het op een opzichtige plaats gezet. Het heeft een mooi plekje gekregen in de tuin op het noorden, alwaar hij de boel goed in de gaten kan houden.

Schrijver dezes is geneigd het beeld van de stervende held mooier te vinden dan dat van de stoere. Die staat maar wat te staan en voert verder niets uit dan een beetje suf voor zich uit te staren en op zijn speer te leunen. De marmeren versie doet tenminste wat! De getroffen Achilles heft in doodsnood de smartelijke blik ten hemel in de hoop daar de oorzaak van zijn ellende te vinden. Dat zijn vijanden niet van halve maatregelen hielden blijkt uit de lengte van de pijl die ze in zijn enige zwakke plek, namelijk de achilleshiel, hebben geschoten.
In bronzen plaquettes zijn ook de heldhaftige daden van de naamgever van het paleis te bewonderen. Een van de mooiste is ongetwijfeld die van de onverschrokken Achilles die staande in een strijdwagen enkele naargeestige wezens met kwade bedoelingen en grote knotsen verplettert als waren zij nietige insecten. Let vooral op de bezorgde blik van een van de slangenwezens.

Historisch Corfu

Zeker ook de moeite van het bezichtigen waard, is de beeldengalerij op het verhoogde terras aan de oostkant van het paleis. Daar tref je onder andere de negen muzen aan en een collectie loslopend wild in brons en marmer. Wat wel opvalt aan alle kunst die er in het Achillion te bewonderen valt, is dat iedereen vroeger schaars tot zeer schaars gekleed ging. Of Sissi dat ook deed, is helaas niet bekend, noch zijn er beelden van bekend. Wat jammer is, want de geschiedenis maakt regelmatig melding van haar grote schoonheid en weelderige lijnen.
Het verblijf op Corfu deed de mooie Sissi, die qua tragiek niet onderdeed voor Prinses Diana, goed. Buiten het bereik van de lange tentakels van haar valse schoonmoeder, in combinatie met het rijke Griekse leven en de lekkere temperatuur kwam ze er tot rust. Ze was er redelijk gelukkig en dat zou ik ook geweest zijn in zo’n mooi optrekje met dito tuin. Was ze er maar nooit weg gegaan, want op een van haar buitenlandse reizen werd ze vermoord.
Nadat het Achillion jaren na Sissi’s dood in Duitse handen overging, onderging het paleis een grondige renovatie. Prachtige plafondschilderingen, kunstwerken en in uitstekende staat verkerende meubels zijn bewaard gebleven en maken een bezoek aan Achillion zeker de moeite waard. Let op de verschillend gekleurde kamers!

Het museum is dagelijks tot 16.00 uur geopend.

1 gedachte over “Achilleion”

  1. Pingback: Sightseeing – Green Island Corfu

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven