Glyfada

Glyfada wordt vaak genoemd als een van de populairste badplaatsen van Corfu. Nu valt er over smaak niet te twisten natuurlijk. De een zal bij Acharavi warme gevoelens krijgen, een ander dweept met Dassia, terwijl de volgende Paleokastritsa zal aanvoeren als het onbetwiste nummer 1 strand van Corfu. Het ligt er maar aan waar je vorig jaar de vakantie op Corfu doorbracht. Velen zijn echter van mening dat Glyfada de beste badplaats van Corfu is.
Hoe dan ook, de term ‘badplaats’ dekt de term niet helemaal. Glyfada heeft inderdaad een heel fijn en druk bezocht strand, maar het heeft maar verrekte weinig weg van een plaats. Eigenlijk is Glyfada niet meer dan een aantal her en der verspreide huizen in het prachtige heuvelland van Centraal Corfu. Natuurlijk mogen we het uiterst aantrekkelijke strand met dito zee en een gezellige boulevard niet vergeten te noemen! Net zo min als een aantal vakantie accommodaties, een groot vakantie resort, enkele goede restaurants en taverna’s en een aantal gezellige strandtenten.
Niets ten nadele van Glyfada dus! Verwacht er alleen geen bruisend nachtleven, een langgerekte meander van winkeltjes en bars en paar paar winkelcentra. Ook gezellige achteraf straatjes met steenoude huizen en hun oorspronkelijke bewoners, zoals je zo vaak tegenkomt op Corfu zul je hier niet vinden. Dat is hier allemaal niet. Glyfada heeft echter andere kwaliteiten!

Strand vakantie Corfu

Dit aan de westkant van Corfu gelegen kustplaatsje mag zich verheugen in een grote aantrekkingekracht op zonaanbidders, waterratten, kuilengravers, snorkelaars en andere types vakantiegangers. Het feit dat veel Grieken hier naar het strand gaan, zegt op zich al genoeg over de kwaliteit van het strand en de daar geboden faciliteiten. Niet voor niets noemen de Corfioten Glyfada het ‘Gouden Zandstrand’. Zeker in de weekends trekken de Grieken massaal naar Glyfada om zich daar met landgenoten en toeristen te laven aan de goede dingen des levens, welwillend verstrekt door de plaatselijke horeca. De aanwezigheid van de populaire Beachbar Aloha mag zich rekenen tot een grote trekpleister van de jongere Griek, met goed eten, lekkere muziek en een uitstekend assortiment aan cocktails. En een strand zoals we verwachten: zinderende zon, zacht zand, zilte zee.
Ook voor gezinnen met kinderen is dit de ideale stek om naar het strand te gaan. Schoon zand en een langzaam aflopendstrand in zee maken dat je niet bang hoeft te zijn het kroost wat al te schielijk onder te zien gaan. Vanwege enkele rotspartijen in de zee is het natuurlijk een geweldig water om te snorkelen. Ook is het mogelijk een boot of een waterfiets te huren of wat andere watersporten te bedrijven.

Wandelen op Corfu

Maar, zoals wel vaker op Corfu, biedt ook Glyfada, behalve zon en zee, veel vakantie plezier voor de verstokte wandelaar. Vooral de ‘bewoonde’ delen van Glyfada bevinden zich in een prachtig heuvellandschap, waar urenlang gewandeld kan worden zonder met kuddes mensen in botsing te komen. Dit is een understatement. Geniet van de overweldigende glooiingen en rijk begroeide berghellingen en laat je verschroeide longetjes even bijkomen in de schaduw van een lommerrijke boom in een lekkere groene weide. Wel de beentjes met kuitenvet insmeren, want het enorme wandelgebied dat Glyfada heet, strekt zich uit tot op grote hoogte. Vooral het uitzicht op het strand van Glyfada is adembenemend.
Heel soms kom je een taverna tegen, waar je in de buitenlucht voor weinig geld een copieuze lunch kunt scoren en om het nodige vocht tot je nemen wat je in de uren daarvoor vergoten hebt bij het beklimmen van pittige hellingen of het zoveelste lange valse plat. Terwijl je in de schaduw van een druivenrank zit bij te komen, weet je dat het allemaal dubbel en dwars de moeite waard was. Morgen gaan we weer!

Nachtelijk vertier op Corfu

Nachtelijk vertier is er in overweldigende mate op Corfu. Maar niet in Glyfada. Je kunt er aan het strand uitstekend eten in de verschillende restaurants en taverna’s. Zeker voornoemde Aloha White Beach Bar is de moeite waard om je te vermaken met lekker eten en wein, weib und gesäng, maar sluit om 21.30 uur haar deuren. Wil je daarna dus nog even door dan is een bezoek aan Pelekas zeker de moeite waard. Dit naast gelegen dorp herbergt een ruime hoeveelheid restaurants, bars en gezellige terrasjes.

Historie Glyfada

Ben je een wandelaar (of niet), breng dan tijdens een van je wandelingen ook eens een bezoekje aan The Monastery of the Blessed Virgin of Mirtiotissa. Dit uit de 14e eeuw stammende klooster is ondanks vele ontberingen en de tand des tijds nog altijd in gebruik. Het klooster herbergt veel oude iconen, wandschilderingen en andere religieuze relikwieën, waarvan vele in uitstekende staat. Niet in het laatst door de inspanningen van een papas die bijna al zijn tijd en energie in de restauratie van het klooster en de inboedel besteedt. Het is een pittige klim, maar dan heb je ook wat.
Het klooster bevindt zich in de buurt van het strand van Mirtiotissa, volg de daar aangebrachte wegwijzers. Naar goed Grieks klooster gebruik is er in het klooster heel wat te koop. Denk aan kruiden, wijn, thee en souvenirs.

Scroll naar boven