Giannades

Aan de westkant van Corfu, slechts van de zee gescheiden door een groen begroeide heuvelrug, ligt het pittoreske plaatsje Giannades. Vanaf 135 meter hoogte kijken de bewoners van dit schitterende Corfiotische dorpje met gezag neer op de Ropa Vallei, het laagste en tevens vlakste gedeelte van Corfu. Ze zien de groene velden, de her en der verspreid liggende dorpjes en huizen en de verderop gelegen bergketen. Ook valt zijn oog op de Pantokrator met zijn onderdanen en dan zucht de Giannasadiaan eens. Hij is tevreden, innig tevreden. OK, de Pantokrator is hoger, maar hij mag niet klagen over het uitzicht. En hij trekt zich terug in zijn eenvoudige huisje, voert zijn dagelijkse taken uit of bewerkt het land in de wetenschap dat hij in een van de mooiste dorpen van Corfu woont. Al zeggen meer Corfioten dat.

Genieten van prachtig Corfu

Het is een belevenis door Giannades te wandelen, schrijver dezes spreekt uit ervaring. Zo oud, zo oorspronkelijk, zo echt en mooi bewaard gebleven! Bezoek Giannades tijdens je vakantie op Corfu en je zult er geen spijt van hebben.
Alvorens je het dorp benadert, heb je al een schitterend ritje gemaakt door de altijd groene Ropa Vallei. Dan benader je de glooiende hellingen van de westkust van Corfu waar het landschap van ongekende schoonheid is. Hier en daar een boerderij, een herder die met zijn schapen langstrekt en soms een huis. De rust en kalmte van het leven daar is overweldigend. Maar dan arriveer je toch echt in de buitenwijken van Giannades, het grote broertje van de naastgelegen dorpjes Marmaro en Kanakades.
Uren kun je dwalen door de smalle straatjes en steegjes. Je vergaapt je aan de steenoude buurtjes en pleintjes met oude huizen en schuren, alle met hun eigen historie. En het valt je op dat de bewoners van Corfu nog niet ten prooi zijn gevallen aan de vernieuwingsdrang die zo kenmerkend is voor, om maar eens een land te noemen, Nederland. Het dorp is van een ongekende ongereptheid, een ode aan vroeger tijden.

Het vlakste wandelgebied van Corfu

Giannades kijkt er bovenop: de Ropa Vallei. Een voormalig meer dat drooggevallen is en sindsdien een schitterend natuurgebied is. Prachtige groene velden als biljartlakens, hier en daar een huisje of boerenbedrijf en omringd door een prachtig blauwe bergketen.
Juist omdat dit gebied het meest vlakke is van Corfu, is het een geweldig gebied om te wandelen! Uren en dagen kan je je begeven op de stille weggetjes, dan weer eens naar de wat hoger gelegen dorpjes en telkens ontdek je nieuwe dingen. Omdat de Ropa Vallei ook veel geasfalteerde paden kent, is het bij uitstek een onvoorstelbaar mooi gebied om te fietsen. Ondergetekende heeft hier vele kilometers liggen en heeft zich nog nooit een seconde verveeld.
De Vallei van Ropa is een van de rustigste gebieden van Corfu. Het is dus de perfecte habitat voor veel dieren, waaronder vossen, fretten, roofvogels, slangen en noem maar op. Gegarandeerd dat je hier bij elke wandeling of fietstocht geniet van de prachtige fauna en flora van Corfu.

Giannades heeft het allemaal

Ook voor een lekkere hap of snap kan je terecht in dit leuke dorpje van westelijk Corfu. In het centrum vind je enkele gezellige restaurants en taverna’s. Ook voor de elementaire levensbehoeften als chips, pinda’s, bier, wijn en toiletpapier kan je terecht bij een paar buurtsupers ter grootte van een paar postzegels. Ook bij de plaatselijke bakker en slager zul je de gemoedelijkheid van het dorp ervaren.
Bezoek zeker het grote dorpsplein middenin het dorp en ga daar op het terras uren zitten zuchten van genoegen als je over de prachtige Ropa Vallei uitkijkt. Soms raak je zo onder de indruk van de rust en schoonheid dat de tranen je in de ogen kunnen springen.

Scroll naar boven