Arillas

In noordwest Corfu is ooit heel stilletjes en bescheiden het vriendelijke dorpje Arillas gebouwd. Over dit kleine kustplaatsje is niet heel veel historie bekend bij het grote publiek. Arillas ligt voor Corfu begrippen namelijk vrij ver bij Corfu Stad vandaan en dat vinden de meeste bewoners wel OK. Komt bij dat het in vroeger tijden wat moeilijker te bereiken was dan andere populaire kustplaatsen. De Arilassianen zitten daar echter niet zo mee. Men heeft zich altijd geschikt in een onbeduidende positie op de ranglijsten van populairste badplaatsen. Waar de burgemeesters van zon en zee plaatsen als DassiaGouviaBenitses en Paleokastritsa altijd in een heftige strijd verwikkeld waren om het predicaat ‘Best bezochte strand’, bekeken de bewoners van Arillas hoofdschuddend het gewoel en gekonkel van een afstandje en dachten: aan mijn lijf geen polonaise. Rust was en is een groot goed in dit landelijke deel van Corfu.

Kalm aan in noordwest Corfu

Inmiddels heeft de toerist echter ook voet gezet in dit prachtige gebied van het Groene Eiland. Toch is heel duidelijk te merken dat het rustige karakter dat Arillas altijd gekenmerkt heeft, niet verloren is gegaan. Nog altijd gaat er een bepaalde kalmte uit van het dorpje en haar bewoners. In de contreien van dit pittoreske kustplaatsje worden haast en drukte als iets verwerpelijks en onnatuurlijks gezien en dat is het eigenlijk ook. Personen die zich met grote spoed naar het strand reppen of op andere manieren blijk geven de westerse mentaliteit mee op vakantie genomen te hebben, worden onderweg nog wel eens staande gehouden door een vriendelijke oude Griek en aangesproken op hun gedrag. Zo doen wij dat niet op Corfu, zal hij uitleggen. Heel vriendelijk allemaal hoor, niet met geweld of in grove bewoordingen. Maar men wordt duidelijk te verstaan gegeven zich niet zo aan te stellen.

Corfu allround

Arillas en omgeving heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een fijne locatie om de vakantie door te brengen. Met een erg leuk centrum, voor zover de enige winkelstraat zo genoemd mag worden, en een zeer uitgestrekt gebied aan huizen en vakantie accommodatie is het een erg prettige omgeving om te genieten van je vrije tijd. Met een heel gezellig en zeer lang gerekt zandstrand is het de ideale omgeving voor gezinnen. De strand loopt langzaam in zee af, wat ouders van kleine kinderen geruster doet neerzitten in het warme zand. Wat overigens niet wil zeggen dat je er zonder kinderen niet in komt hoor.
Ook de wat ouderen komen aan het strand aan hun trekken. Zo bestaat een groot deel van de bergwand achter het strand in noordelijke richting uit een kleisoort die bijzonder gezond is voor de huid. Een flinke smeerbeurt resulteert in een een gladde huid waar een kleuter nog jaloers op wordt. Waar je thuis grof geld betaalt voor een vleugje van dit eeuwige jeugd middeltje, schraap je het hier gewoon uit de bergwand. Het verhoogt de vakantiepret helemaal als je elkaar insmeert natuurlijk.
Arillas heeft een zeer gezellige boulevard, waar het overdag lekker kuieren is en waar je ’s avonds op zoek gaat naar een geschikt restaurant om dat knagende gevoel in je maag te laten ophouden. In het centrum en aan de boulevard zijn genoeg gelegenheden om tot in de kleine uurtjes rond te hangen op gezellige terrasjes en te turen naar je vrolijk versierde glas waaraan behalve vruchtensappen ook alcoholische lekkernijen zijn toegevoegd. En dan denk je: kon het maar altijd vakantie zijn.

Wandelvakantie op Corfu

Het noordwesten van Corfu is een schitterend heuvellandschap waar het fantastisch wandelenfietsen of scooteren is. Met zijn vele glooiende hellingen en rijk begroeide landschappen is de omgeving van Arillas een lust voor het oog en een bron van vermaak en vreugde voor natuurliefhebbers. Dagelijks kan je er op uit, je hoeft geen dag hetzelfde te zien, of je moet er gaan wonen.
Bezoek ook zeker Agios Stefanos, het noordelijker gelegen vissersplaatsje. Dit is iets meer toeristisch, visvangst is na het toerisme inmiddels naar de tweede plaats verdrongen, maar zeker de moeite van een wandeling waard. Ook Sidari, nog weer een eindje verderop, wordt in deze buurt gevonden. Als je het niet erg vindt zo nu en dan een overdadig getatoeëerde dronken Brit in een voetbaltenue tegen te komen, dan moet je hier zeker een keer een reisje aan wagen. Al is het alleen maar om te genieten van Canal d’Amour, de prachtig uitgesleten zandplaten, en de weidse vergezichten over de Ionische Zee en het binnenland van Corfu.

Stuur je auto op weg naar Sidari door bergplaatsjes als Kavadades, Magoulades en Garnades en je waant je 100 jaar terug in de tijd. Nauwe straatjes, vooroorlogse voertuigen, stokoude huizen met hun bewoners die krom gebogen achter een wandelstok aan strompelen. Vergaap je aan ezels en andere lastdieren die fier enorme lasten aan olijven en takkenbossen met zich mee torsen. In deze bergdorpjes heeft de tijd stil gestaan lui. Eigenlijk zou je ze allemaal moeten bezoeken.
Hetzelfde geldt voor het iets meer zuidelijk gelegen Afionas. Ook dit kustplaatsje is gemakkelijk te bereiken vanuit Arillas. Ga je wandelend dan is het zinnig de kuiten in te smeren en je stoutste stappers aan te trekken. Afionas ligt namelijk zo’n 300 meter hoger dan Arillas. Maar de wandeling is oogverblindend en aan het eind van de rit wacht de beloning.
Voor heel veel informatie – ook een Nederlandse sectie! – kijk je ook op arillas.com.
Corfu Regio: Noord

Scroll naar boven