Afionas

Iets voorbij Paleokastritsa, bijna uiterst westelijk van Corfu, ligt Afionas, een klein dorpje met zo’n 300 permanente bewoners. Het is een van de hoogst gelegen plaatsen van het eiland, namelijk zo’n 300 meter hoog. In oude tijden werden hier wachtposten opgericht om vijandig gezinde naties in het oog te houden en desnoods via rooksignalen de volgende schakel in de keten (Angelokastro) te waarschuwen voor schermutselingen. Heb je altijd al eens willen weten hoe het is om op de dertigste etage van een wolkenkrabber te wonen, dan is dit je kans!
Onnodig te vertellen dat hier fantastische vergezichten in overvloed zijn. We doen het echter toch. Afionas is zo uniek gelegen, dat het doodzonde zou zijn als je tijdens je vakantie niet minstens een keer naar dit rustige maar uiterst pittoreske plaatsje geweest bent.

Uniek stukje Corfu

Allereerst ligt Afionas in het prachtige noordwesten van Corfu, wat een overvloedig begroeid gebied is van Het Groene Eiland. Deze streek staat bekend om zijn schitterende wandelgebieden en Afionas vormt daar geen uitzondering op.
Ten tweede is de unieke ligging van dit zeer oude plaatsje een uitstekende reden er hetzij je vakantie door te brengen, hetzij het in ieder geval te bezoeken. Het is namelijk gelegen op een smal maar lang gerekt en ook nog eens zeer hoog gelegen schiereiland. Dit maakt het mogelijk om aan de zuidkant van het schiereiland te genieten van de schitterende Georgios Baai, de stranden en de omringende bergen, tot aan de Pantokrator aan toe. In aanmerking genomen dat de hoogste berg van Corfu zo’n 20 kilometer verderop ligt, weet je dat zich aan deze kant een meesterlijk schilderij van ongekende afmetingen vertoont.
Aan de noordkant van deze in zee uitlopende bergketen sta je zwijgend naar het vervolg van de westkust van Corfu en de Diapontia eilanden (Mathraki, Othonoi, Erikousa) te kijken. Onder de indruk als je bent dat je niet alleen het verderop gelegen Arillas prachtig van bovenaf kan bezien, maar zelfs het daar weer achter gelegen Agios Stefanos. Verwar deze plaats overigens niet met de aan de oostkust gelegen Stefanos. Er zijn op Corfu verschillende plaatsjes die dezelfde naam hebben. Van Agios Ioannis hebben we er bijvoorbeeld minimaal vier.

Zeldzaam natuurschoon op Corfu

Als je de stoute schoenen aantrekt, kan je bij restaurant Dionysos naar beneden, naar de westpunt van het schiereiland. Al klauterend en klimmend vind je na enkele kilometers halsbrekende toeren een uniek stukje Corfu, namelijk de Timonei Baai, ook wel de Tweelingbaai genoemd. Aan de Ionische Zee kant is een zeldzaam mooie baai, aan de andere kant de Georgios Baai. Tussen beide baaien in bevindt zich een smalle strook groen, met aan weerszijden strand. Het is de moeite van het gespartel en geklim zeker waard. Dit traject is overigens niet geschikt voor kinderwagens en scootmobiels. Ook toeristen die afhankelijk zijn van een looprekje wordt ten strengste ontraden zich aan dit traject te wagen!
Als je besluit deze avontuurlijke uitdaging aan te gaan, bedenk je dan wel dat je ook weer via dezelfde weg terug moet. Gelukkig wacht boven restaurant Dionysos, waar je weer op krachten kan komen.
Het dorpje zelf is niet groot, maar wel heel leuk om doorheen te wandelen. Zeker het hoger gelegen gedeelte is decennia terug in de tijd. Smalle straatjes en steegjes met oude door bougainville begroeide huisjes en hier en daar een kleine werkplaats of een atelier. Een dorpje uit de tijd dat er nog geen auto’s bestonden. Daar is duidelijk geen rekening mee gehouden bij de bouw van dit gedeelte.
Behalve van bovenaf, is er ook beneden aan het strand van Agios Georgios genoeg te genieten. Dit lange strand, met heel veel horeca, staat bekend om zijn fijne steentjes, waarin het uitstekend liggen is. Beter dan met fijn zand kan hier de perfect uitgebalanceerde lighouding bepaald worden, waarin je het uren uithoudt aan het kalme water van de Georgios Baai.

Historisch Corfu

Het is de Grieken wel toevertrouwd om de mythologie een ruime plaats te gunnen in hun geschiedenis. Tijdens je wandelingen op Corfu struikel je over de verwijzingen naar en monumenten voor mythologische helden en schurken. Ook Afionas ontkomt daar niet aan en dat is wel zo leuk. Lees en huiver.
Alkinoös was de koning der Phaiaken en heerser over het eiland Scheria, althans, volgens Homerus in zijn niet onbekende werk De Odysee. Nu is men het er niet helemaal over eens, maar de een zegt dat Odyseus en Alkinoös de beste vrienden waren, de ander weet dat ze niet veel met elkaar op hadden, wat zelfs uitmondde in een ontvoering. En zo zijn er meer onzekerheden over deze held. Ook in mythologische kringen was de moraal blijkbaar ver te zoeken, want wie de vader van voornoemde Alkinoös was, is nooit helemaal duidelijk geworden. Hoe dan ook, hij is op den duur op Corfu terecht gekomen, waarschijnlijk na gezeur van zijn vrouw Arete, die wilde dat haar vijf zonen en een dochter op dit paradijselijke eiland zouden opgroeien.
Hoe dan ook, de in Afionas wonende Grieken menen dat Alkinoös in vroeger tijden een plaatsgenoot van hen geweest is en dat zijn paleis nog altijd in deze omgeving gezocht moet worden. Tot in de vorige eeuw is men hier naar op zoek geweest. Toen een van de gravers er achter kwam dat mythologie en werkelijkheid niet veel gemeen hebben, heeft men de opgravingen gestaakt.
Maar net als de Schotten het monster van Loch Ness in leven houden, wil men in Afionas terloops nogal eens reppen over het oude magische paleis van Alkinoös met zijn fabelachtige rijkdommen en kunstschatten. Dat het maar tot in alle eeuwigheid nooit gevonden mag worden!

Scroll naar boven