Corfu Cultuur

Corfu roept bij veel mensen direct beelden op van witte stranden, wuivende palmen, altijd zon, diepblauwe zee, ouzo, syrtaki en souvlaki. Toegegeven, het zijn kwaliteiten die voor de meeste mensen van doorslaggevend belang zijn hun vakantie op Corfu door te brengen. Hoofdzakelijk daarom wordt het groenste eiland van Griekenland jaarlijks door honderdduizenden bezocht. Toch kan je op Corfu ook heel goed terecht voor geschiedenis en cultuur. Het eiland dankt aan zijn rijke verleden een grote verscheidenheid aan bouwstijlen, kunst, gebouwen en cultuur.
Daar hoef je niet eens heel diep voor te graven, als je op Corfu op vakantie bent. Bezoek een ven de vele bergdorpjes in het binnenland en je waant je al in een ander tijdperk. Prehistorische voertuigen, oude gebouwen, een dorpsplein met een taverna, schrijlings op ezels gezeten Griekse dames, een waterput, een kerkje en een postkantoor, ziedaar een doorsnee bergdorpje op Corfu. Aanschouw met stijgende verbazing het kalme tempo waarin de vriendelijke en gastvrije bewoners zich voortbewegen, als ze niet reeds achter een kop koffie hebben plaatsgenomen op een terrasje.


Arriveer je daar onverhoopt halverwege de middag dan lijkt het enige levende wezen een kat te zijn die jou en je gevolg met enige argwaan bekijkt en daarna weer verder slaapt. Net als de overige bewoners van zo’n plaatsje, die zich door drukdoenerige bezoekers van hun eiland niet van hun goede gewoonten laten afhouden. Ga eens van de gebaande paden af en begeef je iets dieper in zo’n klein plaatsje. Je zoektocht zal beloond worden. Je vindt altijd iets met een rijk verleden. Een auto waarvan je denkt: die had mijn opa ook. Je loopt tegen een oude waterput aan, een kerkhofje, een in onbruik geraakte klokkentoren. Dit hele Griekse eiland ademt geschiedenis.

Historische vondsten op Corfu

Overal op Corfu vind je archeologische vindplaatsen zoals bijvoorbeeld het oude Romeinse badhuis in Acharavi, het Palaiopoli klooster aan Kanoni en de Dorische Tempel in Mon Repos. Sommige zijn afgezet om ooit opgeknapt te worden, andere zijn voor iedereen toegankelijk.
Hoe hoger je komt op Corfu, des te meer kerkjes en kloosters kom je tegen, in alle staten: van totaal vervallen tot schitterend gerestaureerd. Het kan niet anders dan dat je vaak denkt: hoe hebben ze de hele spullenboel daar ooit gekregen? Het moet eeuwen geleden een heidens karwei geweest zijn op de meest ontoegankelijke plaatsen dergelijke bouwwerken neer te zetten.
Toppunt van rijke historie op Corfu zijn de verlaten dorpen Palaia Perithia en Palies Sinies. Dwaal door de straatjes met verlaten en ingestorte huizen, bekijk de overwoekerde tuinen en akkers en laat je fantasie de vrije loop. Je zult je niet vervelen.

Geschiedenis vanaf 13e eeuw

Dan heb je natuurlijk ook nog eens de bekendere historische monumenten. De bekendste attractie van Corfu is zonder twijfel Achilleion, het zomerpaleis van Sissi. Schitterend gerenoveerd, het mocht een paar kwartjes kosten, waan je je twee eeuwen terug in de tijd en verwacht je elk moment Sissi tegen het ranke lijf te lopen. Je wandelt over haar terrassen, geniet van de uitzichten waar zij van moest huilen zo mooi en je begrijpt waarom zij zo gelukkig was op Corfu.
Minder beroemd maar daarom niet minder de moeite waard om te bezoeken, zijn Angelokastro, Kasteel GardikiMon ReposKeizers Throne en het Theotokis Klooster in Paleokastritsa. Neem de gelegenheid waar tijdens je vakantie, voor je het weet zit je weer tussen zwaar beton, getint glas en glimmend staal.

Corfu Stad

Last but not least: Corfu Stad. Deze metropool is niet alleen uitermate geschikt om te shoppen, flaneren en terrasjes te bezetten. De hoofdstad van Corfu, die, zals wel vaker bij hoofdsteden, redelijk centraal op het eiland ligt, herbergt een enorme hoeveelheid cultuur in vele vormen. De stad is allereerst vergeven van de musea, maar kent ook vele historische plekken en gebouwen. Meest in het oog springende zijn zonder twijfel het Oude en het Nieuwe Fort. Prachtige uitkijkposten, toen al, nu nog steeds.
Maar gun jezelf ook de tijd om in de oude Joodse wijk (Campiello) rond te snuffelen en door de smalle straatjes achter het San Rocco te schuifelen. Veel meer ruimte heb je op de Espianade, de oude avenue bij het cricketveld aan de voet van het Oude Fort.
Verleg je vizier ook eens via Garitsa naar Kanoni, waar zeer oude kerkjes onopvallend tussen modernere huizen staan. Al kom je er geen enkel gebouw tegen dat minder dan een eeuw oud is. De bewoners van Corfu hebben gelukkig niet die vernieuwingsdrang gepaard aan sloopzucht die zo kenmerkend is voor veel Nederlandse gemeentes.

Scroll naar boven