Mon Repos

corfu_monrepos_03
corfu_monrepos_05
corfu_monrepos_01
corfu_monrepos_04
corfu_monrepos_02
corfu_monrepos_07
corfu_monrepos_09
corfu_monrepos_08
corfu_monrepos_10
corfu_monrepos_06
corfu_monrepos_12
corfu_monrepos_15
corfu_monrepos_14
corfu_monrepos_13
corfu_monrepos_11
corfu_monrepos_19
corfu_monrepos_20
corfu_monrepos_17
corfu_monrepos_18
corfu_monrepos_16
corfu_monrepos_24
corfu_monrepos_23
corfu_monrepos_21
corfu_monrepos_22
previous arrow
next arrow
corfu_monrepos_03
corfu_monrepos_05
corfu_monrepos_01
corfu_monrepos_04
corfu_monrepos_02
corfu_monrepos_07
corfu_monrepos_09
corfu_monrepos_08
corfu_monrepos_10
corfu_monrepos_06
corfu_monrepos_12
corfu_monrepos_15
corfu_monrepos_14
corfu_monrepos_13
corfu_monrepos_11
corfu_monrepos_19
corfu_monrepos_20
corfu_monrepos_17
corfu_monrepos_18
corfu_monrepos_16
corfu_monrepos_24
corfu_monrepos_23
corfu_monrepos_21
corfu_monrepos_22
previous arrow
next arrow

Mon Repos – Kerkyra

Mon Repos is een prachtig monument dat zich midden in een schitterend park op Corfu bevindt. Dit voormalig paleis werd in 1831 gebouwd door ene meneer Adams, die op een paar centen niet hoefde te kijken. Zeker gezien het feit dat hij het deed om indruk op zijn vrouw te maken, geeft aan dat hij enigszins welgesteld was. Toch was zij blijkbaar niet heel erg onder de indruk van het prachtige optrekje want ze volgde haar man toen die voor zijn werk naar India ging. Ze was dus wel solidair met hem.
Het huis bood daarna regelmatig onderdak aan allerlei hooggeplaatste mensen en dat is niet zo vreemd. Het is een prachtig gebouw in een prachtige bosrijke omgeving. Het haalt het qua grandeur niet bij het Achilleion van Sissi, maar doet in sommige opzichten wel denken aan het bekendste paleis van Corfu. Het zonneterras met uitzicht over zee lijkt wel gekopieerd van Sissi’s optrekje.
Toen de Britten Corfu bezetten, werd het paleis geschikt bevonden om onderdak te bieden aan de plaatselijke geestelijken. Die lieten zich dit buitenkansje niet ontzeggen en hebben er ongetwijfeld een fantastische tijd beleefd in de schilderachtige omgeving. Pas toen Koning George I er ging wonen kreeg het paleis haar naam Mon Repos. Het is door de decennia heen altijd een onderkomen geweest van (belang)rijke mensen. Na een grondige renovatie eind vorige eeuw dient het nu als museum, waar veel van de historische pronkstukken van Corfu en Griekenland tentoongesteld worden.

Mooi wandelgebied Corfu

OK, het gebouw Mon Repos is mooi en ook de getoonde voorwerpen spreken tot de verbeelding. Maar wat schrijver dezes veel meer aanspreekt, is het mooie oerbos waarin het gelegen is. Het terrein is enorm uitgestrekt met vele smalle paden, rijk begroeide lanen, weelderige heuvels met schitterende vergezichten en weidse vlakten. Het park is vergeven van de bijzondere planten en bomen. De Corfiotische natuur is hier op zijn best. Reusachtige bomen van duizend jaar of ouder bieden verkoeling tegen de zonnestralen. Maar wil je lekker in zee springen dan kan dat ook. Achterin het park is een klein strandje met een lange in zee gebouwde pier van waaraf je in het heldere nat kan duiken of visjes spotten.

Historisch Corfu

De hele omgeving ademt gewoon historie. En dan niet alleen het bos, maar ook de huizen en andere bouwsels. Gelijk tegenover de ingang van het park liggen de resten van Palaiopolis, een soort van kerk (de meningen verschillen hierover) die al van ver voor onze jaartelling dateert. Verder vind je er bijvoorbeeld het theater van Rena Vlachopoulou, vernoemd naar een van de beroemdste actrices van Griekenland, die toevallig wel op Corfu geboren is. Maar ook de ruïne van een stokoude Dorische tempel ligt op je te wachten. Naar verluid is het ding al zo’n vijf eeuwen voor Christus opgetrokken en nog steeds vind je hier wat resten. Over degelijkheid gesproken. Het is een van de oudste monumenten van Corfu en Griekenland.
Als je mazzel hebt, loop je nog tegen steenoude muurschilderingen aan. Het kleine kerkje waar deze goed bewaard gebleven schilderingen gevonden werden, ligt niet ver van het hoofdgebouw. Het gebouw wordt op het moment van schrijven echter gerenoveerd, dus kan het zijn dat je er niet bij kunt. Maar dan blijft er nog genoeg moois over hoor.
Al met al moet je Mon Repos zeker bezoeken tijdens je vakantie op Corfu!

1 gedachte over “Mon Repos”

  1. Pingback: Sightseeing – Green Island Corfu

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven