Meteora

meteora_greece_03
meteora_greece_02
meteora_greece_05
meteora_greece_04
meteora_greece_01
meteora_greece_08
meteora_greece_09
meteora_greece_10
meteora_greece_06
meteora_greece_07
meteora_greece_12
meteora_greece_15
meteora_greece_11
meteora_greece_13
meteora_greece_14
meteora_greece_20
meteora_greece_17
meteora_greece_19
meteora_greece_18
meteora_greece_16
meteora_greece_21
meteora_greece_23
meteora_greece_24
meteora_greece_22
meteora_greece_25
meteora_greece_26
meteora_greece_27
previous arrow
next arrow
meteora_greece_03
meteora_greece_02
meteora_greece_05
meteora_greece_04
meteora_greece_01
meteora_greece_08
meteora_greece_09
meteora_greece_10
meteora_greece_06
meteora_greece_07
meteora_greece_12
meteora_greece_15
meteora_greece_11
meteora_greece_13
meteora_greece_14
meteora_greece_20
meteora_greece_17
meteora_greece_19
meteora_greece_18
meteora_greece_16
meteora_greece_21
meteora_greece_23
meteora_greece_24
meteora_greece_22
meteora_greece_25
meteora_greece_26
meteora_greece_27
previous arrow
next arrow

Kalambaka – Griekenland

Meteora – een plaats van ascese, gebed en schoonheid.
De meeste mensen zullen de schouders ophalen bij het horen van de naam Meteora. Totdat je zegt dat daar de eindscene van de James Bond film For Your Eyes Only – die zich voor een belangrijk deel op Corfu afspeelt – is opgenomen. Dan blijkt dat veel mensen toch van het bestaan van Meteora weten. En men houdt weer de adem in tijdens de helse klimtocht van Roger Moore tegen een van de loodrechte rotswanden van …. inderdaad Meteora.
Ook de nobele daad van Bond om de ATAC, het apparaat dat de wereldvrede kan bedreigen, van de rots te gooien in plaats van het te overhandigen aan de triomfantelijk glimlachende generaal Gogol, staat velen nog op het netvlies gebrand. En terecht, reken maar dat het apparaatje stuk was na de landing. Wat wil je? Sommige van de 21 kloosters zijn gebouwd op 600 meter hoogte!
Hoe ziet deze dagexcursie eruit? In alle vroegte stap je op de bus die je naar de haven (Corfu Stad) brengt. Om acht uur varen we uit, richting Igoumenitsa. Geniet van de prachtige oostkust van Corfu en de verfrissende bries die altijd waait over de Ionische Zee tijdens de oversteek naar deze grootste haven van Griekenland.

Vasteland Griekenland

Twee uurtjes later ben je via een uitstekende weg, niet vergelijkbaar met enige weg op Corfu, onderweg naar Meteora. Tijdens de 160 kilometer lange reis kijk je je ogen uit terwijl je door het prachtige binnenland van Griekenland rijdt. Prachtige bergketens worden afgewisseld met groene vlaktes, meren en pittoreske dorpjes en een van de grootste plaatsen van Griekenland, Ioannina. Je verveelt je geen moment, of je moet meer een beton, glas en staal type zijn.
Na zo’n twee uur wordt er een kleine plaspauze gehouden bij een iconenfabriek, waar je onder het genot van een drankje bekijkt hoe deze relikwieën met de hand gemaakt worden. Erg leuk om te zien hoe iconen met veel liefde, geduld en vakmanschap tot bestaan komen. Al moet je wel van die dingen houden, het is niet de kunst die je in Nederland veel tegenkomt. Daarna gaat de reis verder en valt je gezicht al gauw open bij het zien van wonderlijk Meteora. Hier worden twee á drie kloosters bezocht, die zonder uitzondering alle prachtig in de oorspronkelijke staat gerenoveerd zijn. Vakwerk!
Cultuur maakt hongerig en daarom wordt in het naastgelegen plaatsje Kalambaka Restaurant Meteora aangedaan. Een bijzondere ervaring in een uitstekend restaurant in het sfeervolle centrum van Kalambaka, met uitzicht op een van de kloosters. Voor een alleszins betaalbare prijs eet je je buikje rond. De kosten van het diner zijn overigens niet bij de prijs van de excursie inbegrepen. Om en nabij negen uur in de avond ben je weer terug op Corfu, na een onvergetelijke dag.

Geschiedenis Meteora

De naam Meteora betekent Hangend in de lucht, al noemden de Turken het Hoogtepunt of Toppunt. Hoe dan ook, sinds de 11e eeuw is deze prachtige creatie van het Allerhoogste niveau, in welk opzicht je het ook bekijkt.
Feit is dat het een krachttoer van de bovenste plank is geweest om op deze hoogtes zulke kolossale bouwwerken neer te zetten. In die tijd had je nog geen Karwei of andere bouwmarkten, moet je niet vergeten. Ook de ontwikkeling van moderne transportmiddelen als vrachtwagen, betonmixers en elektrische houtbewerkingsapparatuur stond nog in de kinderschoenen. Ik geef het je te doen om alleen al het materiaal op die hoogte te krijgen en dan nog eens met frisse moed te gaan beginnen. Knap hoor.
Eenentwintig kloosters werden ooit gebouwd op een even schitterend als mysterieus rotsbos dat hoog oprijst uit de Thessalische Vlakte in de buurt van Kalambaka, tussen de Koziakas en Antichasia bergen. Van dit aantal zijn er nog zes in gebruik, de rest is tot ruines vervallen.
In de nog in gebruik zijnde kloosters wordt gehoorzaamheid geoefend, de wil gedisciplineerd, geloof gesmeed en karakter gevormd. Alsjeblieft! Daar kunnen een hoop mensen wat van leren.
Het heeft inderdaad een surplus aan mystiek, dit uitgestrekte landschap met duizend en meer grillige en torenhoge rotsen met hun mysterieuze harmonie, geduldig staand in eenzaamheid en stilte. Sommige gekroond met eeuwenoude kloosters, als een kers op de taart. Andere staan eenzaam, als een enkele tand in een bejaarde mond. Allerlei gedachten bestoken je op het moment dat je dit wonderlijke natuurverschijnsel, gecombineerd met menselijk vernuft en doorzettingsvermogen, ziet.
Doel van de kloosters was de bezoekers cq. bewoners – enkele van de kloosters zijn nog bewoond door monniken en nonnen – in een soort van stilte extase te brengen en hem of haar te leiden tot de Heer boven, de Schepper van de gewelven en bogen van de hemel. Of het zo simpel is, betwijfel ik, wel ben je alvast ruim een halve kilometer de lucht in. Al met al een bijzondere excursie die je nooit zult vergeten.

Details Meteora Trip

Dag: Woensdag
Tijd: 6:30/7:00 – 21:00
Prijs: €95 pp / kind €65
E-mail: Contact opnemen
Telefoon: +30 26610 76066 of 76422

1 gedachte over “Meteora”

  1. Pingback: Sightseeing – Green Island Corfu

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven