Politie

Corfu is een fantastisch eiland om je vakantie door te brengen. Maar ondanks alle kwaliteiten van dit Griekse eiland scoort het op een gebied erg laag: er komt weinig criminaliteit voor. De politie heeft dus hoofdzakelijk een decoratieve functie. Goed, men wil de handen nog wel eens uit de mouwen steken om een parkeerovertreding te beboeten. Heel soms wordt er eens een inbreker in de kraag gevat, maar verder heeft men het niet heel druk.

Helaas moet gezegd worden dat de politie wel eens moet optreden tegen bezoekers uit andere landen, ook wel toeristen genoemd. Dronkenschap, vandalisme, zakkenrollen, diefstal en andere ellende komen hoofdzakelijk in het vakantieseizoen voor en dat is jammer. Gedraag je dus zoals het hoort tijdens je vakantie op dit mooie eilandje. Je gooit je eigen reputatie en die van je reis- en landgenoten te grabbel als je denkt dat het leuk is om mensen te mishandelen, de boel kapot te slaan of ondersteboven te trekken. Deze gebruiken mogen dan in Nederland erg in trek zijn en tot de hoogtepunten van het weekend te behoren, hier kijkt men daar vreemd tegen aan en treedt men streng tegen op.
De Griekse politie is echt veel minder soepel en geduldig dan de Nederlandse ‘sterke arm’ als je de boel van eieren maakt. Ook een politiecel op dit lieflijke eilandje heeft veel minder faciliteiten en luxe dan de gemiddelde cel in je thuisland. Een gewaarschuwd mens telt nog altijd voor twee.

Het bovenstaande is gelukkig redelijk overbodige informatie. De meeste Nederlanders die naar Corfu komen voor een fijne vakantie, zijn voorbeeldige toeristen, echt waar. De Grieken hebben ze over het algemeen hoog staan, dat is geen gekheid. Maar toch kan het zijn dat je in aanraking komt met de politie. Misschien ben je wat waardevols, je paspoort bijvoorbeeld, verloren, krijg je een ongeluk, of ben je getuige van criminaliteit. Dan is het altijd handig dat je weet hoe je in contact kunt komen. Bij diefstal bijvoorbeeld is het in veel gevallen noodzakelijk om een officieel rapport te kunnen overhandigen aan je verzekeringsagent. Dergelijke dingen kunnen op het plaatselijke bureau geregeld worden.
Hieronder een lijstje met telefoonnummers van lokale politiebureaus en andere instellingen.

Politie Bureaus
Toeristen Politie San Rocco (Kerkyra)26610 32065
Verkeerspolitie26610 39294
Havenpolitie26610 30481/32655
Paleokastritsa26630 41203
Skripero26630 22222
Kassiopi26630 81240
Magoulades26630 51222
Lefkimi26620 22222
Karousades26630 31222
Scroll naar boven