Plane Spotting

corfu_plane_03
corfu_plane_02
corfu_plane_01
corfu_plane_04
corfu_plane_05
corfu_plane_09
corfu_plane_08
corfu_plane_07
corfu_plane_06
corfu_plane_10
corfu_plane_12
corfu_plane_13
corfu_plane_15
corfu_plane_14
corfu_plane_16
corfu_plane_11
previous arrow
next arrow
corfu_plane_03
corfu_plane_02
corfu_plane_01
corfu_plane_04
corfu_plane_05
corfu_plane_09
corfu_plane_08
corfu_plane_07
corfu_plane_06
corfu_plane_10
corfu_plane_12
corfu_plane_13
corfu_plane_15
corfu_plane_14
corfu_plane_16
corfu_plane_11
previous arrow
next arrow

Kerkyra – Corfu

Corfu is met haar enkele landingsbaan een van de kleinere vliegvelden van Europa. Vol trots wordt deze baan door de lokale bevolking Baan 35 genoemd. Hoe deze enkele start- en landingsbaan aan die benaming komt, is niet geheel duidelijk, of het moeten de getallen 3 en 5 zijn die in koeienformaat op de baan geschilderd zijn.
De start- en landingsbaan van Ioannis Kapodistrias International Airport, zoals het vliegveld van Corfu officieel heet, is nog geen tweeënhalve kilometer lang, wat eigenlijk kort is. Even op het gemak een stukje taxiën is er dus niet bij. Volgens de geruchten zijn het dan ook ’s werelds beste en meest ervaren piloten die op Corfu vliegen. Dat hebben de vakantiegangers en andere reizigers toch maar mooi mee!

Leuke vakantiebezigheid

Aardig detail is dat de uitloop van de baan haaks op de weg langs het vliegveld ligt, op minder dan een steenworp afstand zelfs. Aan beide zijden van de belendende weg zijn dan ook stoplichten aangebracht, wat bij gasten die voor het eerst Corfu bezoeken soms een frons veroorzaakt. Een recht stuk weg zonder kruising en toch een stoplicht? Yep, en rijd maar niet door rood want daar krijg je spijt van. Als een vliegtuig net gaat opstijgen en de wind is zuid, dan kan het zomaar gebeuren dat je auto te grazen genomen wordt door de uitstoot van de brullende straalmotoren, wat best een imposant geluid is als je er middenin zit. Voor de lak van je auto is het natuurlijk de pest, net als voor de inzittenden. Daar kan geen airco tegenop. Het beste is dus om maar even te wachten, hoe vreemd dat ook lijkt.
Komt bij dat het wel eens is voorgekomen dat een landend vliegtuig het niet meer voor kon remmen en door het hek heen schoot. Pas met het neuswiel midden op de rijbaan kwam het tot stilstand. Het moet een vreemde sensatie zijn om door een vliegtuig aangereden te worden, maar de kans bestaat dat je dan ook het ziekenhuis van Corfu eens kan bezichtigen. Stop dus maar als het licht op rood staat. Het simpele feit dat zelfs de Grieken voor dit licht stoppen, geeft aan dat dit raadzaam is.

Drukte van belang op Corfu

Ondanks de bescheiden opzet van het vliegveld is het vooral in de zomer altijd een druk komen en gaan van vliegtuigen van en naar Corfu. Niet vreemd, omdat jaarlijks honderdduizenden toeristen dit populaire Griekse eiland zien als de ideale vakantie bestemming.
Gezien de kleinschaligheid van de luchthaven is het daarom de ideale stek om eens een paar uur te gaan PlaneSpotten. In Kanoni, net voorbij het oude Corfu Royal Hotel, zijn een aantal terassen waar je prima de komende en gaande vluchten kunt spotten. Daar heb je – tussen de vliegtuigen door – gelijk de kans om Pontikonissi oftewel Muiseiland te kieken. Voor zover je dat nog nodig vindt, het is waarschijnlijk het meest beroemde en gefotografeerde plekje van Corfu. Meer spectaculair – in de ogen van schrijver dezes – is het om naar de dam achter de landingsbaan te wandelen en daar de vliegtuigen vlak over je heen te zien scheren. Start een vliegtuig vanaf die kant dan kan het raadzaam zijn een regenpak aan te doen vanwege opspattend water vanaf het omringende meer. Dat geeft aan dat je het allemaal gemakkelijk zonder verrekijker kunt volgen.

Scroll naar boven