Britse Begraafplaats

corfu_brits_03
corfu_brits_01
corfu_brits_05
corfu_brits_02
corfu_brits_04
corfu_brits_10
corfu_brits_09
corfu_brits_06
corfu_brits_08
corfu_brits_07
corfu_brits_14
corfu_brits_12
corfu_brits_13
corfu_brits_15
corfu_brits_11
corfu_brits_19
corfu_brits_20
corfu_brits_18
corfu_brits_17
corfu_brits_16
corfu_brits_25
corfu_brits_21
corfu_brits_22
corfu_brits_23
corfu_brits_24
corfu_brits_30
corfu_brits_28
corfu_brits_26
corfu_brits_29
corfu_brits_27
corfu_brits_31
previous arrow
next arrow
corfu_brits_03
corfu_brits_01
corfu_brits_05
corfu_brits_02
corfu_brits_04
corfu_brits_10
corfu_brits_09
corfu_brits_06
corfu_brits_08
corfu_brits_07
corfu_brits_14
corfu_brits_12
corfu_brits_13
corfu_brits_15
corfu_brits_11
corfu_brits_19
corfu_brits_20
corfu_brits_18
corfu_brits_17
corfu_brits_16
corfu_brits_25
corfu_brits_21
corfu_brits_22
corfu_brits_23
corfu_brits_24
corfu_brits_30
corfu_brits_28
corfu_brits_26
corfu_brits_29
corfu_brits_27
corfu_brits_31
previous arrow
next arrow

Als je op vakantie naar Corfu gaat, denk je nou niet bepaald aan verdrietige dingen. Het leven lacht je voor de komende dagen, weken eindelijk weer eens toe. Zon, zee, strand, lekker eten en drinken, siga siga (Grieks voor mak an) staan allemaal synoniem voor het prettige Griekse eiland Corfu.
Toch is het niet zo gek om tijdens je vakantie op Corfu de dagelijkse beslommeringen als zwemmen, luieren, wandelen en zonnen eens af te wisselen met een bezoek aan de Britse Begraafplaats. Deze indrukwekkende locatie ligt centraal op het eiland, dus voor iedereen gemakkelijk te bereiken. Extra aantrekkelijk is dat dit stukje cultuur niet zo ver van het centrum van Corfu Stad af ligt, dus je kunt een bezoekje combineren met een bezoek aan de hoofdstad van Corfu.

Corfu verbroedert

Als je de zware gietijzeren deur opengooit, krijg je even een hartverzakking van het vrolijke belletje dat luid klingelt. Maar is je ademhaling weer genormaliseerd dan is de kans groot dat je hartelijk ontvangen wordt door Georgios Psailas, de onderhoudsman van de begraafplaats. In een adem vertelt hij je enthousiast alle bijzonderheden van dit unieke stukje Corfu. Wie waar ligt, hoe lang en waarom, waar de mooiste planten en perken zijn en een geschiedenisles over Corfu om je vingers bij af te likken. George besluit zijn betoog meestal met de melding dat hij in zijn eigen tuin, want zo beschouwt hij het knekelveld, begraven gaat worden. Hij heeft zijn plekje al gereserveerd en als je tijdens het wandelen een kleine steen ziet met daarop in sierlijke letters ‘George’ dan weet je wat het beste plekje is.
Maar daarna ga je gewoon op eigen gelegenheid over de begraafplaats zwerven. En die is groter dan je zou denken. Corfu is namelijk al enkele eeuwen erg populair bij de Britten. Ook op dit moment, we schrijven de 21ste eeuw, wordt het eiland niet alleen door tienduizenden Engelse vakantiegangers bezocht, er wonen er nog eens 10.000+ permanent. En ja, daar gaat er wel eens een van dood. Die wordt dan begraven bij zijn landgenoten die door de laatste twee eeuwen heen ten ruste zijn gelegd op dit paradijselijke stukje Corfu.
Sommige Britten zijn zo gek op Corfu dat ze hun gebeente vanuit Engeland laten overvliegen en op hun geliefde vakantie-eiland laten begraven. Dat is wellicht een beetje valsspelen, maar het verklaart wel dat er meer dan 500 graven zijn.
Komt bij dat er ook een stukje is gereserveerd voor Duitsers. Er waren tijden dat ze maar moeilijk met elkaar door een deur konden. Zeker midden jaren 40 van de vorige eeuw waren er wat spanningen onderling, maar hier rusten zowel de Britten als de Duitsers gebroederlijk bij elkaar en dat is toch aardig om te zien. Daar kunnen veel andere volken een voorbeeld aan nemen!

Cultuur Eiland Corfu

De begraafplaats ademt een sfeer van rust en sereniteit uit. Niet zo vreemd natuurlijk, maar daarom een prima gelegenheid om even tot rust te komen van alle drukte om je heen tijdens je vakantie op dit lekkere eiland. Natuurlijk heb je allereerst de graven, waarvan de meeste goed bewaard zijn gebleven en andere aan verval onderhevig zijn. Van de meeste graven zijn de opschriften goed te lezen en dat vindt schrijver dezes altijd interessant. Hoe heette hij (of zij), hoe oud is hij geworden, wat zal het voor mens geweest zijn en zo voort. Je denkt nog eens aan je eigen sterfelijkheid, wat in deze hectische tijden nooit weg is.
Verder is het een prachtige tuin met enorm veel bijzondere bloemen, planten en bomen. Wat te denken van een kwartet sequoiabomen, geplant door George toen hij veertien jaar oud was? Reusachtige staken die rechtstreeks de hemel in lijken te schieten en alles om zich heen in ogenschouw nemen. Of de meer dan zeventig orchideesoorten? George kent ze alle bij naam en voelt zich persoonlijk verantwoordelijk voor ze. Het mag geen twijfel heten dat ze een prima leventje hebben op Corfu.

Corfu wijsheid

Een stukje geschiedenis van dit culturele pareltje van Corfu mag zeker niet onvermeld blijven. Veel Grieken, zeker diegenen die een maritieme achtergrond hebben, verhalen van het drama dat zich in 1946 op zee voltrok. Twee Britse schepen werden in het zogenoemde Corfu Kanaal, het stukje zee tussen Corfu en Albanië in, getorpedeerd door de Albanese marine. Beide schepen, de HMS Saumarez en de HMS Volage, vergingen met man en muis. Omdat deze vijandige actie ruim een jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, werden de verhoudingen tussen beide landen even flink op scherp gezet. Feit is dat voor de slachtoffers van deze brute aanval een apart veld van het kerkhof is gereserveerd met een grote gedenksteen waarop de namen van de omgekomen bemanningen voor eeuwig in steen gehouwen zijn.
Als het aan George de Tuinman gelegen had, was het nooit zo ver gekomen. Van zijn hand is de volgende spreuk: If all people loved flowers, we would never have wars.

Lees hier over mijn bezoek aan de Britse Begraafplaats op Corfu

1 gedachte over “Britse Begraafplaats”

  1. Pingback: Sightseeing – Green Island Corfu

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven