Onderweg op Corfu
Je hebt dus, na enig twijfelen misschien, besloten een auto te huren tijdens je vakantie. Je gaat er geen spijt van krijgen, geloof het maar. Allereerst lijkt het enger dan het is, echt waar. Of je moet nog nooit auto gereden hebben, maar dan is het ook in Nederland eng. Ten tweede houdt de Griek zich tijdens het vakantieseizoen een beetje in. Dat is toch aardig, niet?
Toegegeven, autorijden op Corfu is anders dan in Nederland. De doorgaans zo rustige Griek lijkt in de auto een ander mens geworden. In grote haast jakkeren ze over het eiland in een poging hun bestemming in recordtijd te bereiken. Dat daarbij wel eens de verkeersregels overtreden worden, om niet te zeggen: met voeten getreden, mag duidelijk zijn. Ook van zijn normaliter zo relaxte houding is bij het omdraaien van de contactsleutel geen spoortje meer te bekennen. Van een vriendelijk en behulpzaam mens transformeert hij plotseling in een proleet met een uiterst kort lontje.
Bekende grap in Griekse kringen: Wat is de kortste tijdseenheid die een mens kan waarnemen? De tijd tussen het op groen springen van een stoplicht en het moment dat de Griek in de auto achter je op de claxon drukt.
De claxon wordt dan ook als het belangrijkste onderdeel van de auto gezien. Ga je een auto huren dan zal de verhuurder je eerst op de werking van de toeter wijzen en daarna vluchtig tonen waar het gaspedaal, de rem en de versnellingspook zich bevinden.
Toch probeert de Griekse chauffeur heel ontspannen over te komen op medeweggebruikers. Met het raampje aan bestuurderskant altijd open drapeert hij zijn linkerarm buitenboord en scheert, ogenschijnlijk zo ontspannen als in een leunstoel voor de TV, over des heren wegen. Op deze manier laat hij zien dat een echte chauffeur aan een arm genoeg heeft om:
- de claxon veelvuldig te bedienen
- te sturen
- te ontbijten
- heftig te gesticuleren dan wel te zwaaien naar andere automobilisten
- de versnellingspook te bedienen
- een nummer op zijn mobiel in te toetsen en uitvoerig te telefoneren
- zijn Griekse koffie te drinken
- een sjekkie te draaien en aan te steken
- een andere zender op de autoradio te zoeken
- achterin zittende kinderen een corrigerende tik dan wel een hengst voor hun harses te verkopen
- de richtingaanwijzer te bedienen, maar aangezien men dit als een volstrekt overbodige handeling beziet, laat men dit meestal achterwege
Verkeersborden hebben een geringe invloed op het rijgedrag van de Griek. Of het moet een verbodsbord zijn, dan krijgt hij nog wel eens de neiging het juist te doen. Ook rechts inhalen, over de stoep rijden, met rokende banden optrekken en ander gedrag dat je alleen in Amerikaanse politieseries ziet, is op Corfu orde van de dag.
Hieronder enkele verkeersborden zoals we die allemaal horen te kennen mits je een rijbewijs hebt. Maar op Corfu zijn ze soms voor meerdere uitleg vatbaar:









