Verkeer

Dilemma: je in het verkeer begeven tijdens je vakantie op Corfu of niet. Vanwege andere regels en gewoonten in het verkeer hebben veel vakantiegangers hun twijfels of dit wel een goed idee is. Toch raden wij aan een auto te huren tijdens je vakantie. Je moet Corfu gaan ontdekken! Check dus bij Services onze lijst met auto- en scooterverhuurders op het eiland.

Onderweg op Corfu

Je hebt dus, na enig twijfelen misschien, besloten een auto te huren tijdens je vakantie. Je gaat er geen spijt van krijgen, geloof het maar. Allereerst lijkt het enger dan het is, echt waar. Of je moet nog nooit auto gereden hebben, maar dan is het ook in Nederland eng. Ten tweede houdt de Griek zich tijdens het vakantieseizoen een beetje in. Dat is toch aardig, niet?
Toegegeven, autorijden op Corfu is anders dan in Nederland. De doorgaans zo rustige Griek lijkt in de auto een ander mens geworden. In grote haast jakkeren ze over het eiland in een poging hun bestemming in recordtijd te bereiken. Dat daarbij wel eens de verkeersregels overtreden worden, om niet te zeggen: met voeten getreden, mag duidelijk zijn.
Ook van zijn normaliter zo relaxte houding is bij het omdraaien van de contactsleutel geen spoortje meer te bekennen. Van een vriendelijk en behulpzaam mens transformeert hij plotseling in een proleet met een uiterst kort lontje. Bekende grap in Griekse kringen: Wat is de kortste tijdseenheid die een mens kan waarnemen? De tijd tussen het op groen springen van een stoplicht en het moment dat de Griek in de auto achter je op de claxon drukt.
De claxon wordt dan ook als het belangrijkste onderdeel van de auto gezien. Ga je een auto huren dan zal de verhuurder je eerst op de werking van de toeter wijzen en daarna vluchtig tonen waar het gaspedaal, de rem en de versnellingspook zich bevinden.
Toch probeert de Griekse chauffeur heel ontspannen over te komen op medeweggebruikers. Met het raampje aan bestuurderskant altijd open drapeert hij zijn linkerarm buitenboord en scheert, ogenschijnlijk zo ontspannen als in een leunstoel voor de TV, over des heren wegen.
Op deze manier laat hij zien dat een echte chauffeur aan een arm genoeg heeft om:

 • de claxon te bedienen
 • te sturen
 • te ontbijten
 • heftig te gesticuleren dan wel te zwaaien naar andere automobilisten
 • te schakelen
 • een nummer op zijn mobiel in te toetsen en uitvoerig te telefoneren
 • zijn Griekse koffie te drinken
 • een sjekkie te draaien en aan te steken
 • de autoradio te bedienen
 • achterin zittende kinderen op gepaste tijden een corrigerende tik dan wel een hengst voor hun harses te verkopen.

Er zijn zelfs bestuurders die de richtingaanwijzer zouden kunnen bedienen, maar aangezien dit als volstrekt overbodige informatie gezien wordt, laat men dit meestal achterwege.
Verkeersborden hebben maar weinig invloed op het rijgedrag van de Griek. Of het moet een verbodsbord zijn, dan krijgt hij nog wel eens de neiging het juist te doen. Ook rechts inhalen, over de stoep rijden, met rokende banden optrekken en ander gedrag dat je alleen in Amerikaanse politieseries ziet, is op Corfu orde van de dag.

Enkele tips voor een behouden reis op Corfu:

 • In principe gelden op Corfu dezelfde verkeersregels als in Nederland. Toch gaat rechts op een gelijkwaardige kruising niet altijd voor, merkwaardig genoeg. Dan lijkt het recht van de sterkste te gelden, wat tot verwarring kan leiden. Minder vaart en kijk goed uit, het wijst zich vanzelf.
 • Laat je niet gek maken. Zit er een driftige Griek achter je te kleven, laat hem maar. Bepaal je eigen koers en vooral je eigen snelheid. Je wordt vanzelf ingehaald. Groet de man, die ongetwijfeld zal proberen je aan te kijken tijdens zijn inhaalmaneuvre, met een hoofdknik en vervolg je rit onverstoorbaar.
 • Doe rustig aan als je ’s nachts gaat rijden. De wegenverlichting, indien al aanwezig, is vaak stuk of werkt gebrekkig en belijning ontbreekt meestal. Sommige trajecten zijn heel bochtig. Ben je in de bergen dan zijn er zelfs haarspeldbochten, waarvan de meeste niet duidelijk van tevoren zijn aangegeven.
 • Let op als het geregend heeft! De wegen worden dan glad vanwege een mengsel van olijf- en motorolie.
 • Laat je niet afleiden door het schitterende landschap om je heen. De wegen worden hier minder goed onderhouden dan in Nederland. Hier en daar kan er wel eens een gat in de weg zitten.
 • Koop een goede wegenkaart van Corfu.

Green Island wenst je een goede reis en een veilige vakantie op Corfu!

Scroll naar boven