Corfu Slangen

Wanneer je op vakantie naar Corfu gaat, kan het zijn dat je verhalen hoort dat er op het eiland een grote slangenpopulatie is. Nu is het niet zo dat je er struikelt over de slangen, maar het klopt wel dat Corfu onderdak aan ruim een dozijn verschillende soorten slangen.
Ben je in meerdere of mindere mate huiverig voor slangen, maak je niet druk. Je zult alsnog een geweldige vakantie hebben op het groenste eiland van Griekenland. Slangen hebben een grotere angst voor mensen dan omgekeerd. En dus zullen ze die merkwaardige diersoort, die zich op twee poten rechtopstaand voortbeweegt, proberen zoveel mogelijk uit de weg te gaan cq niet onder ogen te komen.
Ben je geïntrigeerd door deze prachtige en enigzins mysterieuze wezens? Dan zit je op Corfu goed! Als je weet waar je moet zoeken, zul je niet teleurgesteld worden, gesteld dat je in de warme maanden op vakantie bent op Corfu.

Bedenk wel!

Er zijn een paar regels waar je je aan dient te houden als je aanstuurt op een ontmoeting met de slangen van het eiland. Realiseer je allereerst dat het wilde dieren zijn, geen schattig hondje of poesje die je zo graag een aai over de bol geeft. Houd voldoende afstand als je een slang ziet. Jij bent misschien wel heel enthousiast om een slang te zien, maar de slang vindt het maar niets om oog in oog met jou te komen. De meeste exemplaren zijn erg mensenschuw en zullen zich dus snel aangevallen voelen als je probeert ze te benaderen. Ondanks dat de meeste niet giftig zijn, en dus niet echt gevaarlijk, kunnen ze wel bijten. Daag ze dus niet uit, jaag ze niet op, blijf op afstand en behandel deze prachtige dieren met respect.

Een van de meest giftige slangen van Europa, de Zandadder (Vipera Ammodytes) komt ook voor op Corfu. Wees heel voorzichtig wanneer je die spot! Dit exemplaar is zeer giftig en aggressief wanneer hij zich in het nauw gedreven vindt. Houd ruim voldoende afstand, het dier heeft een lange reach en kan heel snel uitvallen. Mocht je onverhoopt gebeten worden, ga dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Wat te doen bij een slangenbeet?

  • Zo min mogelijk bewegen om de bloedsomloop niet te stimuleren
  • Drink geen alcohol dranken, niet eten, en ook geen aspirine innemen
  • Leg het aangedane lichaamsdeel niet hoger dan het hart
  • Bel direct een arts of ambulance c.q. ga met spoed naar het ziekenhuis
  • Geef een nauwkeurige omschrijving van de slang
  • De wond niet uitzuigen, afbinden of insnijden, niet proberen om het gif uit de wond te drukken
  • Bloedtoevoer in een arm of been of romp afremmen (niet geheel afknellen maar verminderde doorstroom veroorzaken), liefst door iemand met EHBO kennis. Indien mogelijk een drukverband aanleggen waardoor de verspreiding via de lymfeklieren trager verloopt. De bloedsomloop mag nooit geheel worden afgekneld
  • Doe sieraden en knellende kleding af. Het gebied rond de giftige beet zal fors opzwellen

Wat kan je tegenkomen op Corfu?

Hieronder vind je een aantal slangensoorten die resideren op Corfu. Van de meeste kan je een filmpje bekijken, gemaakt door Andrew Gray, Conservator Herpetologie van het Manchester Museum. Klik op het Youtube symbool en je ziet Andrew live aan het werk.
De meeste foto’s zijn van Anthony von Plettenberg Laing, student en slangenliefhebber uit Groot Brittannië. Beiden brengen graag hun vakantie op Corfu door en combineren hun hobby met een aangenaam verblijf onder de Griekse zon. Green Island wil beide heren hartelijk bedanken voor hun bijdragen in beeld aan deze website.
Lees hier wat schrijver dezes zelf eens tegen kwam in zijn tuin…

zandadder
dobbelsteenslang
Dahlspijlslang
vierstreepslang
dekatslang
hagedisslang
luipaardslang
kaspischepijlslang
glasslang
pijlslang
zandboa
previous arrow
next arrow

Deze websites vind je misschien ook wel leuk:

Scroll naar boven