Albanië

corfu_albania_02
corfu_albania_03
corfu_albania_01
corfu_albania_05
corfu_albania_06
corfu_albania_04
corfu_albania_07
corfu_albania_08
corfu_albania_09
corfu_albania_10
corfu_albania_12
corfu_albania_11
corfu_albania_13
corfu_albania_14
corfu_albania_15
corfu_albania_18
corfu_albania_17
corfu_albania_16
corfu_albania_21
corfu_albania_20
corfu_albania_19
corfu_albania_23
corfu_albania_24
corfu_albania_22
corfu_albania_26
corfu_albania_27
corfu_albania_25
corfu_albania_29
corfu_albania_30
corfu_albania_28
corfu_albania_31
corfu_albania_32
corfu_albania_34
corfu_albania_33
previous arrow
next arrow
corfu_albania_02
corfu_albania_03
corfu_albania_01
corfu_albania_05
corfu_albania_06
corfu_albania_04
corfu_albania_07
corfu_albania_08
corfu_albania_09
corfu_albania_10
corfu_albania_12
corfu_albania_11
corfu_albania_13
corfu_albania_14
corfu_albania_15
corfu_albania_18
corfu_albania_17
corfu_albania_16
corfu_albania_21
corfu_albania_20
corfu_albania_19
corfu_albania_23
corfu_albania_24
corfu_albania_22
corfu_albania_26
corfu_albania_27
corfu_albania_25
corfu_albania_29
corfu_albania_30
corfu_albania_28
corfu_albania_31
corfu_albania_32
corfu_albania_34
corfu_albania_33
previous arrow
next arrow

Op excursie naar Albanië tijdens je vakantie op Corfu? Is is dat niet zonde van je kostbare vakantiedag? Nee!, kan ondergetekende uit volle overtuiging zeggen. Albanië, een van de laatste communistische bolwerken in de 20ste eeuw, staat over het algemeen bekend als arm, gesloten, dor, grauw, gevaarlijk en onpersoonlijk. Behalve de eerste eigenschap, Albanië is inderdaad nog erg arm, klopt dat beeld niet helemaal meer, of moet ik zeggen: helemaal niet? Toegegeven, het is niet zo mooi groen en aantrekkelijk als Corfu. Feit is wel dat het zonder meer een bezoek waard is, al verlaat je daarvoor wel even Corfu.

Avontuur tijdens Corfu vakantie

Het avontuur begint al als je eenmaal plaats hebt genomen in de Santa III, de Dolphin boot van Ionian Cruises, de maatschappij die de excursie verzorgt. Eenmaal in je gerieflijke stoel achterover geleund, vraag je je af waarom deze boot zo’n vreemde constructie heeft, met een soort van vleugels aan de zijkanten. Tot je op het wijde water van de Ionische Zee bent en het gas erop gaat! Met een vaart van ruim 30 knopen (bijna 60 kilometer per uur) komt de voorkant van de boot anderhalve meter los uit het water en ga je letterlijk als een speedboot richting Albanië. Da’s toch knap voor een boot met een capaciteit van 124 passagiers! Voor je het weet zie je de haven van Saranda in beeld komen.
Toegegeven, als je voet aan land zet in Albanië dan is je eerste gedachte, ze kijken hier niet op een kuub beton. De hele bergwand waartegen Agii Saranda is gebouwd, is volgepropt met flatgebouwen die niet bepaald uitnodigen tot een langdurig verblijf. Vanaf Corfu gezien ziet het er indrukwekkend uit, van dichtbij zijn er heel wat architectonische missers zichtbaar. De monotone bouw die zo kenmerkend was voor veel communistische staten, springt je direct in het oog bij het benaderen van de stad. Al is betongrijs niet meer de enige kleur die je aantreft. De Albanezen hebben sinds het ontstaan van de democratie een iets kleuriger perspectief en dat merk je aan een grote plaats als Saranda. Dat verandert echter niets aan het feit dat de stad overvol gepropt is met kolossale hotels en niet voltooide appatementengebouwen.
Kijk je daar doorheen dan ontdek je al snel dat Albanië niet zo grauw en grijs is als het vanuit het vliegtuig lijkt als je er overheen vliegt naar je vakantiebestemming Corfu. Want het land, met agrarische industrie en de export van mosselen als voornaamste inkomstbronnen, heeft prachtige groene landschappen en natuurgebieden, omgeven door een aantal bergketens, met als stralend middelpunt een prachtige lagune.

Butrinth

Dat alles zie je als je in de comfortabele bus zit die je naar Butrint brengt. Dit historische schiereilandje herbergt een groot aantal historische vondsten, waarvan enkele zelfs dateren van de 4e eeuw voor Christus. Te beginnen bij de tempel van Asclepius – zoals iedereen weet die op school heeft gezeten, is dit de God van de Geneeskunde – maak je onder leiding van een trotse en bevlogen gids een uitgebreide ronde langs alle historische gebouwen en andere oude geschiedenis die het eiland herbergt. Terwijl je het schitterende theater (3e eeuw voor Christus) bezichtigt, een Romeins badhuis ontdekt, een 6e eeuwse doopkapel bewondert en je bijna een hersenbeschadiging stoot aan de beroemde Lions Gate, denk je: wat konden ze toen bouwen! Zeker na alle bouwvallen die je onderweg gezien hebt, krijg je bewondering voor het vakmanschap en de bouwkunde uit reeds lang vervlogen tijden. En dat zonder Gamma en Karwei hè?
In tegenstelling tot veel excursies, waar je door de gids tot grote spoed gemaand wordt, krijg je alle tijd om ruim twintig eeuwen geschiedenis te ervaren. Oude beschavingen zoals de Griekse, Venetiaanse en Byzanthijnse worden afgewisseld met overblijfselen van de Romeinse. Dit alles omgeven door het prachtige groen dat het schiereiland bedekt. Toppunt, letterlijk dan, is het 14e eeuwse Venetiaanse kasteel met daarin een museum. Prachtige vergezichten rondom maken dit de moeite van de klim zeer waard.

Wandelen door Saranda

Butrint ligt op slechts een half uurtje bussen van Agii Saranda (betekenis: Veertig Heiligen), dus de terugreis naar deze havenstad is nauwelijks genoeg om alle indrukken te verwerken. Gelukkig wordt er daarom gestopt bij een restaurant met een groot dakterras, waar een uitstekend buffet wacht. Maak de gang langs een keur aan Albanese gerechten, die overigens veel weg hebben van de smakelijke dingen die je op Corfu tegen komt. Bestel er zeker een Albanees biertje bij, dat bijzonder smakelijk is.
Na de prima lunch, wij zouden het diner noemen, wordt je door de bus naar het centrum van Saranda gebracht. Daar heb je weer veel tijd om, met of zonder gids, door de stad en langs de mooi vernieuwde boulevard te wandelen. Let vooral op het enorme aantal Mercedessen in de straten. Sommige van recente makelij, de meeste daterend van voor de Tweede Wereldoorlog.
Eenmaal terug in de haven wacht nog een zonovergoten blik op de skyline van Agii Saranda, waarna je weer met de gang van de brandweer naar je vakantielocatie Corfu terug gebracht wordt.

Details dagtrip Corfu – Albanië Butrint

  • Locatie: klik hier
  • Travel agent: Messonghi Travel Center
  • Dagen: donderdag, zaterdag en zondag
  • Kosten: 38 euro pp, ex. 10 euro voor een visum en 19 euro voor Butrint. kind: resp. 22, 10 en 9,50 euro
  • Tijd: 7:45 – 20.00 uur
  • Niet vergeten!: paspoort

1 gedachte over “Albanië”

  1. Pingback: Sightseeing – Green Island Corfu

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven